ANNAS ROM GUIDE
Madonna della Neve
Snemiraklet - cop. Santiebeati.it
Ill.: Cop. Santiebeati.it

Madonna della Neve betyder "Sneens Madonna" og hentyder til det berømte "Sne-mirakel", som ifølge legenden fandt sted i Rom den 5. August i år 358 efter Kristus.

Natten før havde Pave Liberius haft en mærkelig drøm. Jomfru Maria havde vist sig for ham og bedt ham om at bygge en Kirke, viet til hende, på et sted, som hun ville vise ham ved samme nat at sende et snevejr til at dække området.

Man må huske på, at der er tale om den 5. August, altså et af de varmeste tidspunkter i Rom, og ikke et årstid, hvor der normalt falder sne!

Den næste morgen modtog Paven besøg af to af byens gode borgere, patricieren Giovanni og hans hustru, der havde haft den samme drøm. De var barnløse og havde derfor lovet at give deres formue til Jomfru Maria. De havde bedt til hende for at hun skulle lade dem vide, hvordan hun ønskede denne gave brugt - og havde altså nu i deres drømme fået svaret.

Derfor begav de sig sammen med Paven ud i byen for at finde det sted, hvor det ifølge Madonna's udsagn havde sneet. Det viste sig at være på det højeste sted på Esquilinhøjdedraget, Mons Cispius.

Det stod derfor alle klart, at dette var stedet, hvor Jomfru Maria ønskede sin Kirke rejst og Paven begyndte straks med sin hyrdestav at tegne omridset af en sådan bygning efter sneens mønster på jorden. Den nye Kirke kaldtes i folkemunde Santa Maria ad Nives ("Santa Maria i sneen"). Den opkaldtes også efter grundlæggeren Pave Liberius: Basilica Liberiana eller Santa Maria Liberiana, og da den efter en senere ombygning blev den største Maria-Kirke i Rom, kom den til at bære navnet Santa Maria Maggiore.

Det vides ikke nøjagtig, hvornår legenden om Madonna della Neve opstod, men den var i hvert i omløb i det 12.århundrede. I begyndelsen af det 13.århundrede indførte Pave Honorius III (1216-1227) en festdag for denne Madonna-skikkelse, der fejres hvert år den 5. August.

Den første gang kilderne omtaler Madonna della Neve er i et dokument fra 1245 og samme Madonna-skikkelse nævnes også i et pavelig bulle fra 1288. I 1299 påbød Franciskanernes ledelse hele Ordenen at fejre festen for "Sancta Maria ad Nives" og herefter udbredtes kulten hurtigt til hele Italien.

Fra 1568 er den officielle betegnelse for festen "Dedicazione di Santa Maria Maggiore" ("Dedicatio Sanctae Mariae ad Nives"). På denne tid og i de næste århundreder voksede kulten støt og talrige kirker, kapeller, menigheder og religiøse sammenslutninger rundt omkring i landet blev viet til Madonna della Neve. Idag menes der at være omkring 152 af disse.

 

Litteratur om Madonna della Neve:
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione I : Monti, del 3. side 74.
Lexikon der Päpste und des Papsttums. Redaktion: Bruno Steiner. (Lexikon für Theologie und Kirche kompakt). Freiburg, Herder, 2001.
- side 240.
Rendina, Claudio: I Papi, storia e segreti. Newton Compton editori, 5.ed., 1990.
- side 87ff.
Roma Sacra : guida alle chiese della città eterna. Elio de Rosa editore.
- 20. itinerario. 2000. Side 6.
Catholic Encyclopedia: Our Lady of the Snow.
Catholic Encyclopedia: Pope Liberius.
Pica, Sara: Origini ed ipotesi sul culto della Madonna della Neve.
Santi e Beati: Madonna della Neve.
Wikipedia: Madonna della Neve (italiensk tekst).
Wikipedia: Pave Liberius 1 (dansk tekst).
Wikipedia: Pope Liberius (engelsk tekst).
Wikipedia: Papa Liberio (italiensk tekst).


--- Læs mere om andre Madonna-fremstillinger --

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.7.2010 og sidst opdateret d. 8.3.2011