ANNAS ROM GUIDE
Via dei Pozzi

Det vejstykke, som i 1600-1800-tallet forbandt den nu forsvundne Via Alessandrina (mod vest) med den ligeledes forsvundne Piazza della Carrette (mod øst), kaldtes Via eller Vicolo dei Pozzi.

Gadenavnet stammede ifølge Sergio Delli fra en familie ved navn Pozzi, som muligvis havde ejendomme i dette område af den nu forsvundne bydel Quartiere Alessandrino samt i området udenfor Porta Maggiore, hvor der tidligere også fandtes en Vicolo dei Pozzi.

Navnet kan dog også stamme fra de "pozzi", "brønde" eller "(mine)skakter", som også gav navn til det nærliggende område Pozzo di Proba og gaden Via del Pozzuolo. Disse pozzi anvendtes måske som kornmagasiner, som man antager, det har været tilfældet med de pozzi, som gav navn til området Pozzi di Monte Tarpeo, der lå på sydsiden af Capitolhøjen. Eller det drejede sig muligvis, som Richard Krautheimer mener, om kilder og brønde, hvorfra nabolaget kunne hente vand.

Giorgio Carpaneto nævner, at der i Via dei Pozzi på en husfacade var et maleri af den samaritanske kvinde ved brønden. Om dette maleri har givet gaden navn eller det hentyder til familien Pozzi eller en brønd i gaden, vides ikke. Måske var maleriet en kopi af den fresko med samme tema, som fra 1661 sad på væggen i refektoriet i Monastero di Sant'Eufemia, der lå lidt nordligere i kvarteret.

Via dei Pozzi lå i den sydøstlige side af Forumdalen, hvor den løb tværs over det område, der i Antikken gav plads til Vespasian's Fredstempel. Hele dette område med Piazza delle Carrette og en del af Via del Colosseo samt den vestlige del af datidens Via del Pernicone er idag opslugt af Via Cavour's udmunding i Largo Corrado Ricci og Via dei Fori Imperiali.


Litteratur om Via dei Pozzi:
Carpaneto, Giorgio: I vicoli di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1995.
- side 210.
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 727.
Krautheimer, Richard: Rome, profile of a city, 312-1308. Princeton University Press, 1.printing with new foreword, 2000.
- side 276..
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
Nolli, G.B.: Roma al tempo di Benedetto XIV. La pianta di Roma del 1748.
- nr. 78.

Kort over området
Kort over områdets antikke ruiner
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 16.2.2007 og sidst opdateret d. 22.2.2007