ANNAS ROM GUIDE

Stanislao Hosio - Kardinal

/ Stanislaw Hozjusz / Stanislaw Hosius / Stanislao Osio / Stanislao Hos

1504 - 1579

Stanislaw Hosjusz , hvis efternavn også benævnes Hos eller Hosius og som på italiensk kaldes Stanislao Osio, var født den 5. Maj 1504 i Krakow i Polen af tyske forældre.

Han voksede op i Polen og studerede ved Universitetet i Krakow og derefter i Italien ved universiteterne i Padova og Bologna til 1534. Derpå vendte han tilbage til Polen og bestred forskellige embeder for Biskoppen og Kongen.

I 1543 blev Osio præsteordineret og i 1549 blev han Biskop i Chelmza. Kong Sigismund II sendte ham på forskellige diplomatiske missioner til Prag og Nederlandene og han kom til at indtage en vigtig position i sit fædreland.

I 1558 kaldte Pave Pius IV ham til Rom og udnævnte ham til legat i Wien. Senere blev han legat ved Koncilet i Trento. I 1561 blev han udnævnt til kardinal ved Kirken San Lorenzo in Panisperna og senere fik han overladt forskellige andre Titel-Kirker i Rom: San Pancrazio i 1562, Santa Sabina i 1565, San Teodoro senere samme år, Santa Prisca i 1570, Sant' Anastasia et halvt år efter og derpå efter en måned San Clemente, San Pietro in Vincoli i 1578 og i slutningen af samme år Santa Maria in Trastevere.

Undervejs arbejdede han for enighed i Koncilet i Trento og rejste som Pavelig legat i Polen. Han kom også til at fungere som Polens Ambassadør i Vatikanet.

Kardinal Osio deltog ikke i Konklavet i 1565-1566, da han var bortrejst, men i Konklavet i 1572, hvor Pave Gregor XIII blev valgt.

I 1578 overlod denne Pave Kardinalen en gammel Kirke (San Salvatore in pensilis) ved Via delle Botteghe Oscure til brug for den polske menighed i Rom. Da Osio allerede var Kardinal ved andre Kirker, valgte han at indrette Kardinal-boligen ved siden af San Salvatore til herberg og hospital for polske pilgrimme og polakker i Rom. Og han testamenterede sin hele formue til en genopbygning af Kirken og Herberget.

Den 5. August 1579 døde Stanislao Osio i byen Capranica di Sutri, som ligger noget nord for Rom. Hans lig blev bragt til hovedstaden og begravet i Santa Maria in Trastevere.

I perioden 1582-1591 byggedes det af ham ønskede nye Herberg og Kirke, som blev genindviet til den polske helgen San Stanislao Kostka og kaldet Santo Stanislao dei Polacchi.

Stanislao Osio er nu også på vej til at blive helgkåret. I 2006 startede processen mod en saligkåring, som er det første trin på vejen hertil.

 


Litteratur og links om Stanislao Hosio:
New Advent: Catholic Encyclopedia: Stanislaus Hosius.
Salvador Miranda: The Cardinals of the Holy Roman Church: Hosius, Stanislaw.
Wikipedia (engelsk tekst): Stanislaus Hosius.
Wikipedia (italiensk tekst): Stanislao Osio.
Wikipedia (norsk tekst): Stanislaw Hosius.
Wikipedia (tysk tekst): Stanislaus Hosius.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bøger og links om Rom
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.9.2013