ANNAS ROM GUIDE
Eudoxia, vestromersk kejserinde

Licinia Eudoxia var datter af den østromerske kejser Theodosius II og kejserinde Eudocia. Hun var født i år 422 efter Kristus og i 437/38 blev hun gift med den vestromerske kejser Valentinian III, som blev myrdet i år 455.

Efter mordet valgtes den romerske adelsmand Petronius Maximus til kejser og han tvang Eudoxia til at ægte ham for at styrke sin position. Eudoxia mistænkte ham for at have deltaget i det komplot, der havde kostet Valentinian livet og hun anråbte derfor vandalernes konge i Carthago, Gensericus/Geiserik om hjælp til at hævne kejsermordet.

Geiserik satte straks en ekspedition i gang og sendte en stor flåde til Rom, som han hærgede og plyndrede i 14 dage, for derefter at tage Eudoxia og hendes to døtre Eudocia og Placidia med sig tilbage til Carthago, hvor Eudocia senere ægtede hans søn Hunerik/Unericus og blev moder til den senere vandalerkonge Hilderik.

Petronius Maximus formåede ikke at leve op til sin kejserrolle under angrebet på Rom og flygtede i stedet for. Han blev fanget og dræbt af byens borgere.

Kejserinde Eudoxia opførte under sit ægteskab med Valentinian kirken San Pietro in VincoliColle Oppio for her at opbevare Sankt Peter's lænker, som hendes moder havde havde sendt til hende fra Constantinopel. Kirken kaldtes netop oprindeligt "Basilica Eudossiana"

Bøger/links om Eudoxia
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er sidst opdateret d. 12.7.2004