ANNAS ROM GUIDE
San Pietro

Sankt Peter, San Pietro, levede omkring begyndelsen af vor tidsregning og døde ca. år 64 efter Kristus. Han var apostel af Jesus og regnes som den første biskop i Rom.

Evangelisten Johannes fortæller, at han var broder til Andreas og oprindelig hed Simon, men af Jesus fik navnet "Kefas", der betyder "klippe", på græsk "Petros".

Mange kilder forbinder San Pietro med Rom og legenden fortæller, at han døde her under Kejser Nero's forfølgelse af de kristne.

Han forsøgte at flygte fra Rom, da forfølgelserne startede, men på sin vej ud af byen mødte han ude ved den nuværende Kirke Domine Quo Vadis? på Via Appia Antica Kristus, som var på vej ind mod Rom. Peter stoppede ham og spurgte "Domine, quo vadis?" ("Herre, hvor går du hen?") og da Kristus svarede, at han var på vej til Rom for at lade sig korsfæste for anden gang, forstod Peter, at han måtte vende tilbage til sin skæbne.

Han blev fanget og sad en tid i Det Mamertinske Fængsel og traditionen vil, at lænkerne herfra opbevares i et relikvieskrin i Kirken San Pietro in VincoliColle Oppio.

Til slut blev Peter korsfæstet i Nero's Cirkus ved den obelisk, der idag står midt på Piazza San Pietro. Traditionen fortæller, at han blev begravet i en klippehule på stedet, hvorover senere Peterskirken er rejst.

Arkæologiske undersøgelser af gravpladserne under Peterskirken synes at bekræfte denne tradition.


Litteratur om San Pietro:
Kirke og Kristendom Leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen og Jan Lindhardt. Gyldendals Bogklubber, 2001.
- side 307.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 273f.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 416ff.
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
- side 223
i Catholic Encyclopedia: Saint Peter

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 15.8.2003