ANNAS ROM GUIDE
Valentinian III, vestromersk kejser

Valentinian blev født ca. år 419 efter Kristus som søn af Galla Placidia, halvsøster til den vestromerske kejser Honorius, og generalen Constantius, som i år 421 fik titel af medkejser.

Constantius døde, mens sønnen stadig var ganske lille, og Galla Placidia slog sig ned i Constantinopel hos sin nevø Theodosius II, men da hendes halvbroder kejser Honorius døde i år 423, blev hendes søn indsat som retmæssig kejser i det vestromerske rige med støtte fra den østromerske kejser.

Valentinian var kun 6 år, da han indtog sin trone i år 425, men hans moder herskede for ham i 25 år, der var kendetegnet af uro og trusler mod rigets grænser - fra hunnerne, goterne og vandalerne.

Valentinian lod gerne sin moder regere for sig og interesserede sig ikke for politik og statssager, så han stod uden forudsætninger, da hun døde. Han blev gift med kejserinde Eudoxia, som var datter af hans fætter, den østromerske kejser Theodosius II, men han dyrkede mange andre kvinder og det siges, at han ved list lokkede adelsmanden Petronius Maximus' smukke hustru til sit hus, hvor han voldtog hende. Herover blev Petronius Maximus så rasende, at han deltog i et komplot med det formål at dræbe Valentinian, som også havde mange andre fjender, blandt andet efter at han havde ladet sin general Aëtius dolke.

Under en militærparade på Marsmarken i år 455 blev kejser Valentinian III som hævn herfor dolket ihjel af sine fjender, hvorefter Petronius Maximus valgtes til kejser.

Bøger/links om Valentinian III
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet ca. d. 12.7.2003 og sidst opdateret d. 27.12.2011