ANNAS ROM GUIDE
En tur på Celio

Monte Celio er en af de 7 høje, som Rom er bygget på, idag består højen af store parkområder, hvor der ligger ældgamle kirker og seværdigheder, og af et beboelseskvarter, der er bygget ovenpå gladiatorkasernerne ved Colosseum samt ovenpå et antikt beboelseskvarter, hvorpå der nu ligger kirker og hospitaler.

Lad os starte "baglæns", nemlig fra Metrostationen ved Colosseo og derpå først bevæge os ind i beboelseskvarteret for at ende dagen i det fredelige parkområde.

Fra Metro'en ved Colosseo går vi til venstre langs Piazza del Colosseo neden for Colle Oppio og over Via Labicana og ned ad Via di San Giovanni in Laterano, forbi Via dei Normanni til vi når ned til Piazza San Clemente til venstre.

San Clemente-kirkens hovedindgang fra pladsen er som regel lukket, så vi må gå ind ad sideindgangen i Via di San Giovanni in Laterano. Kirken er i "3 lag" og man kan "stige ned gennem århundrederne" fra vore dages kirke fra det 12.århundrede til oldkirken fra det 4.århundrede ned til romerske oldtidshuse og gader fra de første århundreder efter Kristus.

Efter den spændende tur i "tidsmaskinen" i San Clemente går vi ned til Piazza San Clemente og kigger på kirkens facade, inden vi går op ad tværvejen Via dei Querceti, der har navn efter de egekrat, der i oldtiden dækkede højen. Her drejer vi ned ad Via dei Santi Quattro og lidt op ad denne vej ligger endnu en oldkirke, Santi Quattro Coronati, der også er et besøg værd.

Turen går derpå tilbage til Via dei Querceti og derpå til højre ad Via Annia og ned forbi Ospedale del Celio og Piazza Celimontana til den munder ud i Via Claudia med hele Monte Celio og Parken Villa Celimontana på den anden side af vejen.

Men først skal vi et lille stykke ned ad vejen og derpå op ad Via di Santo Stefano Rotondo for at besøge denne spændende runde kirke fra det 5.århundrede.

Ude igen går vi atter ned til Via Claudia/Via della Navicella og krydser denne for at besøge kirken Santa Maria in Domnica, endnu en gammel kirke bygget over et romersk hus.

Lidt herfra finder vi Dolabella's Bue (Arco di Dolabella) og her drejer vi til venstre ind ad Via San Paolo della Croce, hvor den lille barokkirke S.Tommaso in Formis (der desværre sjældent er åben) ligger på hjørnet.

Længere nede af den stille støvede vej ligger den store Basilica dei Santi Giovanni e PaoloPiazza dei Santi Giovanni e Paolo, også denne kirke har en ældgammel historie, selvom selve kirkerummet er restaureret og noget kedsommeligt. Den bruges meget til brylupper, så det kan være svært at komme til at se andet end et glimt af guldstolene, der er sat frem til bryllupsgæsterne, men - hvis heldet er ude - er den et nærmere besøg værd!

Efter Santi Giovanni e Paolo går vi ned ad Monte Celio ad den oldgamle Clivo di Scauro , antikkens Clivus Scauri, med ruiner af gamle romerske huse på begge sider og til venstre ad Salita di San Gregorio til den mægtige trappe op til San Gregorio Magno-kirken, som Pave Gregor I, den Store, i slutningen af det 6.århundrede lod bygge over et kapel, som han havde rejst i haven til sit fødehjem på Celio.

Ring på klokken til portneren og få lov at besøge klostreret og den spændende kirke. Her er også nogle gange mulighed for at besøge de 3 oratorier på højen og her er en lille butik, hvor der sælges ting og sager, tilvirket af klosterets beboere.

Efter dette besøg bør man unde sig et øjebliks pause med udsigten fra toppen af trappen: Palatin til højre, Circo Massimo og Piazza di Porta Capena til venstre.

Skal pausen vare længere kan det anbefales at gå tilbage til Piazza dei Santi Giovanni e Paolo og derfra gå en tur ind i Villa Celimontana, som er en dejlig og fredfyldt park (er porten ved Piazza dei Santi Giovanni e Paolo ikke åben, kan man komme ind gennem porten til højre for Santa Maria in Domnica).

Ellers kan man afslutte med en tur ned ad Viale delle Terme di Caracalla, gennem det lille grønne område på Via di Valle delle Camene ned til Piazzale Numa Pompilio, hvor der på hjørnet af Via Druso findes endnu en spændende gammel kirke fra det 5. århundrede, San Sisto Vecchio.

Celio var også meget bebygget i antikken og gadeforløbet var for en stor del som i nutiden. Hvis du gerne vil vide, hvad der var engang og nu er forsvundet eller gemmer sig under nutidens huse og gader, kan jeg invitere dig med på min tur "Celio i Antikken".


Andre Turforslag
Steder på denne tur
Seværdigheder på denne tur
Personer på denne tur
Fotos til denne tur
Bykort til denne tur
Bøger/links om denne tur
Restauranter i dette område
Ordliste
Hovedside