ANNAS ROM GUIDE
Kort om Villa Celimontana

som er en dejlig park, der ligger på Monte Celio mellem Via della Navicella og Via San Paolo della Croce. Der er indgang fra Piazza della Navicella lige til højre for kirken Santa Maria in Domnica og fra Piazza dei Santi Giovanni e Paolo overfor kirken Santi Giovanni e Paolo.

Parken var i første halvdel af 1500-tallet et af de mest elegante og smukke af de romerske villaer og den strakte sig over næsten hele det område, hvor i det antikke Rom V Cohortis Vigilum, omtrent vor tids brandkorps, holdt til.

Senere forfaldt området og blev i 1084 totalt ødelagt under normannernes hærgen under Robert Guiscard. I flere hundrede år var stedet forladt og øde, så byggede Trinitar-ordenen et hospital med tilhørende kirke og kloster her ved siden af Dolabella's Bue, hvor man stadig kan se portalen til hospitalet.

I 1553 købte en vis Giacomo Mattei fra den trasteverinske Mattei-familie det område der lå ved siden af og bagved kirken Santa Maria in Domnica og påbegyndte en række arbejder, som i løbet af 100 år skulle ændre en dårligt passet vingård til en lystpark fuld af smukke ting, som sam- og eftertiden beundrede meget.

Villa'en og parken fyldtes med antikke statuer, malerier og andre antikviteter, samt en obelisk fra Ramses II's tid, som igennem middelalderen havde fungeret som trappetrin til kirken Santa Maria in Aracoeli på Capitol.

Man kommer ind i parken gennem den smukke portal, som engang hørte til Villa Giustiniani-Massimo, indenfor er der mange spændende planter og skyggefulde stier. For enden af hovedstien står den ægyptiske obelisk, der da den blev rejst i 1582 var årsag til en ulykke, hvor en af arbejderne mistede den ene hånd og en del af sin arm.

I selve paladset bygget af Jacopo (Giacomo) del Duca ligger fra 1872 Det Italienske Geografiske Selskab: Società Geografica Italiana og ved en sideudgang mod nord kan man se sidevæggen og den lille apsis til kirken San Tommaso in Formis.

I gamle dage var der flere smukke fontæner i parken, men de er alle flyttet andre steder hen og erstattet af nogle ret almindelige fontæner.

---------- Læs Mere om Villa Celimontana ----------


Portalen fra Villa Giustiniani-Massimo:
Portalen fra Villa Giustiniani står idag som indgang til Villa Celimontana
Mere om Villa Celimontana
Fotos fra området
Kort over området
Bøger/links om Villa Celimontana
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet omkring d. 12.7.2003 og sidst opdateret d. 28.8.2012