ANNAS ROM GUIDE
Colosseo

Kort om Colosseo

Flaviernes Amfiteater, Anfiteatro Flavio kaldet Colosseo, Colosseum, måske efter en 30 meter høj kolossalstatue af Kejser Nero i skikkelse af solen, som stod her omtrent hvor indgangen til Metrostationen ved Piazza del Colosseo er idag, blev opført i år 72 efter Kristus af Nero's efterfølger Vespasian for at slette mindet om Nero's forhadte herredømme.

Det var Roms største amfiteater, hvor der opførtes gladiatorkampe og kampe med vilde dyr. Ca. 55.000 tilskuere kunne betragte disse skuespil med dødelig udgang for både dyr og mennesker.

Den ovale bygning var 188 meter lang og 156 meter bred med en højde på 50 meter fordelt på 4 etager. Der var 80 indgange for publikum smykket med buer og søjler og i buerne på 2. og 3. etage var der opstillet statuer, men i tidens løb og især i Renæssancen blev bygningen efterhånden ribbet for sten og marmor til brug for nye bygningsværker.

I kælderetagerne var der en labyrint af rum med adgangsveje og bure til de vilde dyr, som blev hejset op i arena'en gennem lemme i gulvet. Ifølge nogle kilder kunne disse rum fyldes med vand, så der kunne afholdes søslag i arena'en, men andre kilder mener ikke, at dette har været tilfældet.

Et kæmpestort solsejl kunne trækkes ud over tilskuerpladserne, når solen bagte. Til at behandle dette var der indforskrevet en gruppe søfolk fra flåden i Cap Misenum.

I nærheden af Colosseum lå der flere store gladiatorkaserner og andre bygninger med tilknytning til amfiteatret, udgravninger af disse kan bl.a. ses ved Via Labicana.

Historierne om de kristne martyrer, som ofredes for de vilde dyr i Colosseum er kun fortællinger. I 404 blev gladiatorkampene forbudt og i 532 dyrekampene og Colosseum mistede langsomt sin betydning. Senere flyttede familien Frangipani ind i ruinerne og i 1312 overgav Kejser Henrik VII den til Det Romerske Senat.

I mange år lå ruinerne hen som maleriske minder fra fortiden, men i 1870 blev alt uvedkommende fjernet og i 1893-1896 blev kælderetagerne udgravede, så bygningen fremstår som idag.

 

På siden The Colosseum (https://www.thecolosseum.org) kan man finde muligheder for rundvisninger i Colosseum, samt priser på disse og mange andre oplysninger om Colosseum.


Mere om Colosseum
Fotos fra Colosseum
Bøger/links om Colosseum
Kort over Celio-området
Kort over Oppio-området
Tilbage til Celio-byturen
Tilbage til Oppio-byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før d. 29.4.2003 og sidst opdateret d. 25.3.2020