ANNAS ROM GUIDE

Palazzo Chigi

- Via del Banco di Santo Spirito nr. 48 -

Se nr.6 på Kort over den vestlige del af Piazza Navona-Turen

Ejendommen i Via del Banco di Santo Spirito nr. 46A/47-49 er det, som i en senere ombygget udgave engang var den rige bankier Agostino Chigi's palæ, hvor han i en indre gård, kaldet Cortile dei Chigi, havde indrettet boder og lokaler til sine aktiviteter.

Agostino Chigi levede fra 1465 til 1520 og havde enorm succes med sine finansielle transaktioner i Rom. Familiens hus blev bygget ved siden af en høj portbue, som førte ind til den ovennævnte gårdsplads og gaden Via dell'Arco dei Banchi, som forbandt Via del Banco di Santo Spirito med parallelgaden Via Paola. Buen kaldes idag Arco dei Banchi, men da den førte ind til Chigi-familiens ejendom, omtaltes den også som "Porticus Chisis vel porta" : Chigi-familiens port.

Chigi-palæet var et stort og uregelmæssigt opbygget kompleks, hvis gårdvinduer vendte ud mod den travle gårdsplads, hvor kunder kom og gik og familiens mange tjenestefolk, som især kom fra Siena, hastede fra den ene del til den anden. Ud mod gården vendte også familiens stalde, hvor de holdt deres kostbare heste.

Familiens private gemakker var meget omtalte for den store luksus hvormed de var indrettet. Der nævnes senge med indlagt ibenholt, guld og ædelsten; sengetæpper med guldbroderier; vægge udsmykket med fresker eller ophængte vægtæpper; kostbare malerier og statuer. I en af salene var loftet dekoreret med sentenser på latin. De var moraliserende og udtrykte for eksempel disse tanker: "Den ydmyge bolig giver rolig søvn", "Vrede og hastværk er ikke gode tidspunkter til at tage beslutninger", "At udholde folkets misundelse er en del af kunsten at herske", og "Hvis du ønsker en anden skal være tavs, må du først tie selv".

I 1500-tallet var der under Buen opsat en statue af Jomfru Maria, som blev meget dyrket af folk i nabolaget. Den blev på et tidspunkt fjernet og er ikke siden fundet. I stedet opsattes det store oliemaleri med Madonna, som stadig ses og dyrkes i Arco dei Banchi.

PALÆET IDAG:

Ejendommen lader til oprindeligt at have haft 5 fag og 5 etager. Senere er der tilføjet en ekstra overetage og til venstre for rækken af stenkvadre, der tidligere har dannet hushjørne, er der tilføjet 4 etager over den høje profilerede marmorbue, der giver adgang til det lange portrum Arco dei Banchi. Til venstre for buen er den nye, samlede facade afsluttet af en flad søjle i hele husets højde, inklusive den ekstra overbyggede 6 etage. På denne er forneden opsat en travertinsten med en pil og angivelsen af den højvandsmåleplade, som kan ses på væggen inde i Buen. Teksten lyder "Iscrizione commemorativa - della piena Tiberina - dell'Anno MCCLXXVII" : "Mindeindskrift - for Tiberens højvande - i året 1277".

Husets facade er i okkerfarvet puds, med de flade søjler og kvaderstensrækker i en lysere puds. Alle vinduer er omgivet af brede travertinrammer og på andensalen toppes de af skiftevis buede og trekantede gavlfelter.

I stueetagen er der - udover portbuen til venstre - 3 åbninger. I hver side en bred travertinportbue (numrene 47 og 49) og i midten (nr. 48) en hovedindgang flankeret af profilerede, flade søjler med nicher og reliefdekoration under flere lag vandrette friser, der toppes af et brudt, buet gavlfelt.

Hovedindgangen leder ind til en dyb hall, hvor væggene er udsmykket af en række flade søjler med enkle, hvide marmorkapitæler.

Palæets venstre side kan ses inde fra sidegaden Via dell'Arco dei Banchi, hvor man først kommer gennem selve den dybe Bue og dernæst på højre side har en noget misligholdt grå sidemur i 6 etager og 4 fag. Det er denne side, der vendte ud mod den indre gårdsplads kaldet Cortile dei Chigi. For enden af denne lod Agostino Chigi opføre en mur som afskærming mod Via Paola. Hele denne del af Palæet er dog forsvundet senere.

 

Litteratur om Palazzo Chigi:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 8.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione V Ponte, Parte III / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1981. --- side 40, 42.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 (før de nyeste fund).

Roma Segreta: Via Arco dei Banchi.
specchioromano.it: All’Arco dei Banchi i prestiti su pegno.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.7.2022 og sidst opdateret d. 10.7.2022