ANNAS ROM GUIDE
4 Dominikanernonner af Costagutifamilien
17.århundrede

Fire søstre af Costaguti-familien var på samme tid omkring 1624 nonner i Dominikaner-Klosteret ved Kirken Santi Domenico e Sisto ved Via Panisperna i Rom.

Deres navne var Paola Maria, Maria Candida, Maria Agnese og Prospera Vincenza og kilderne omtaler dem som søstre, men måske menes der hermed nonner. Slægtninge var de i hvert fald og muligvis døtre af bankieren Prospero Costaguti eller søstre til ham og hans broder Ascanio.

Prospero Costaguti var gift med Paola Costa og fader til sønnerne Vincenzo og Giovanni Battista. Da Paola døde, giftede Prospero sig anden gang med Grevinde Vidman.

Både Vincenzo og Giovanni Battista Costaguti, der altså var enten brødre, nevøer eller fætre til de 4 nonner, trådte i Kirkens tjeneste, hvor de gjorde karriere og begge endte som kardinaler. Vincenzo var født i 1612, mens Giovanni Battista, kaldet Giambattista, var født i 1636. Brødrene døde i henholdsvis år 1660 og 1704.

I 1624 bestilte de 4 søstre udsmykningen af det tredie alter i Kirkens højre side ("Cappella di San Domenico"). Det blev udsmykket med fresker af en os ukendt kunstner fra omkring midten af det 17.århundrede, mens altertavlen er malet af Pier Francesco Mola i 1648. Den forestiller "Visione di un converso domenicano" ("En Dominikaner-lægbroder's syn") og refererer til legenden om, hvorledes lægbroderen Lorenzo da Grotteria den 15.9.1530 i et syn modtog et portræt af San Domenico fra Santa Caterina d'Alessandria, Santa Maria Maddalena og Jomfru Maria, der bad ham om at anbringe det på alteret. Familien Costaguti's våben sidder mellem 2 stukengle over buen i Kirkevæggen. Væggene i rummet er beklædt med marmor og loftet er bemalet med freskerne "San Domenico in gloria", i en ramme i midten, og "Miracoli del Santo" på hver side. Også disse fresker menes udført af Mola, som i denne periode (1648) arbejdede for Costaguti-familien i Palazzo Costaguti.

Links om Costaguti-nonnerne:
Ss. Domenico e Sisto. Di Virginia Bernardini, Andreina Draghi e Guia Verdesi. Istituto Nazionale di Studi Romani. Fratelli Palombi Editori, 1991.
- side 84.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 12.2.2006 og sidst opdateret d. 13.3.2009