ANNAS ROM GUIDE
Madonna del Rosario

"Madonna del Rosario" er fremstillingen af Jomfru Maria, der rådede San Domenico til at anvende rosenkransen som hjælp ved bønnen ude i landområderne for at styrke troen, da helgenen søgte hjælp fordi egnen omkring Toulouse var plaget af Albigensernes kætteri.

Denne scene er ofte fremstillet i malerkunsten, hvor Jomfru Maria rækker en rosenkrans ned til San Domenico eller andre Dominikaner-helgener. Men "Madonna del Rosario" kan også blot være en Madonna-statue eller et Madonna-billede forsynet med en rosenkrans for at huske på, at denne og de særlige bønner, der bedes ved brug af rosenkransen, stammer fra Jomfru Maria selv.

De ældste billeder af Madonna del Rosario er alle altertavler fra Dominikaner-kirker og de dateres til slutningen af det 15.århundrede.

En fremstilling er den såkaldte "Madonna di Pompei", som blev kopieret igen og igen under navnet "Madonna del Rosario". En udgave heraf malet af Sassoferrato fandtes i Kirken Santa SabinaAventin i Rom. Andre fremstillinger viser Jomfru Maria i hel eller halv figur med Jesus-Barnet, som har rosenkransen i hånden eller leger med den.

Under slaget ved Lepanto mod tyrkerne bidrog alle Roms indbyggere med pengegaver og i kirkerne bad man uophørligt til Jomfru Maria i hendes egenskab af sejrbringer "Santa Maria della Vittoria" for krigens udgang. Lægbroderskabet Confraternita del Rosario organiserede en procession i gaderne, hvor de bad om hjælp til troens sejr, mens de reciterede Rosenkransen. Da slaget var vundet den 7. oktober 1571, blev sejrsfesten derfor viet Nostra Signora della Vittoria, Madonna del Rosario, for hendes indgriben på de kristne styrkers side.

Festa del Rosario fejres den 7. oktober og første søndag i oktober måned.

FREMSTILLINGER AF "Madonna del Rosario" I ROM

Litteratur om Madonna del Rosario:
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 321
Il Santo Rosario: foto.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.1.2006 og sidst opdateret d. 11.3.2009