ANNAS ROM GUIDE
Madonna Acheropita

"Madonna Acheropita" er et Madonna-billede, der er malet, men ikke af en menneskelig hånd, det vil sige udført af overnaturlig vej.

Ordet "acheropita" eller "acheiropita", stammer fra det græske ord "akheiropoieta", der betyder "ikke lavet med menneskehånd", og det bruges om religiøse billeder, som ifølge legenden er opstået på mirakuløs vis.

Udtrykket bruges om nogle forskellige billeder af Madonna eller Kristus, som menes overgivet til menneskene på overnaturlig vis. Det kendteste er "Jesu ligklæde" ("Il Sindone di Torino"), "Veronika's svededug" i Peterskirken og nogle malerier i Kamulià og Edessa, samt "L'Acheropita del Salvatore", et maleri af Kristus i Sancta Sanctorum, pavernes private kapel ved Laterankirken. Ofte omtales malerierne også som malet af evangelisten San Luca, der har fået overnaturlig hjælp til at give de portrætterede deres virkelige udseende.

Et maleri af Jomfru Maria med Barnet, som ejes af Domenikanernonnerne og idag findes i deres kloster på Monte Mario, angives af legenden at være "acheropita" og hang i sin tid over højalteret i Kirken Santi Domenico e Sisto i Via Panisperna i Rom, hvor en 1800-tals kopi heraf idag kan ses i nonnernes korsal.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 20.2.2006 og sidst opdateret d. 1.3.2011