ANNAS ROM GUIDE
Auxilium Christianorum : Maria Ausiliatrice

Auxilium Christianorum, "de kristnes hjælper", er en af de betegnelser, som Jomfru Maria er blevet tildelt i den katolske kirke. Hun benævnes også i denne funktion "Aiuto dei Cristiani" eller Beata Vergine Maria Ausiliatrice.

Selvom Maria allerede var blevet kaldt ved dette navn af Johannes Chrusostomos i 345, fik denne Maria-type sin største udbredelse, efter at Pave Pius V påkaldte hende som beskytter af de kristne og deres hære i kampen mod tyrkerne, der i 1571 truede med at indtage Wien og dermed få fri passage mod kristendommen og Rom. I det store søslag ved Lepanto sejrede de kristne styrker imidlertid over tyrkerne og disses fremmarch blev definitivt stoppet.

Der var naturligvis ingen tvivl om, at Jomfru Maria havde hørt de kristnes bønner og sørget for slagets lykkelige udgang. Den lettede og taknemmelige Pave og hele det kristne samfund flød derfor over med taksigelser, -messer, -gaver og begejstrede benævnelser til den guddommelige indgriber. Maria fik betegnelsen Madonna della Vittoria, Sejrens Madonna, og Auxilium Christianorum, de kristnes hjælper.

Paven lod også iværksætte en ny kristen fest for Rosenkransen, ved hvilken man beder en række bønner til Jomfru Maria: La Festa del Santo Rosario og Maria kaldes ofte også Madonna del Rosario.

De sejrende tropper kom på hjemvejen forbi byen Loreto, der ligger i regionen Le Marche, på Italiens østkyst. Her stoppede de for i byens berømte Kirke, der siges at huse Maria's bolig fra Nazaret, at takke Madonna for hendes indgriben. Ved festmesserne reciteredes da nogle særlige takkebønner, som kaldes Lauretane, fordi de først brugtes i Loreto.

Maria som de kristnes hjælper blev meget dyrket i tiden herefter. Så kom der perioder, hvor denne Madonna-type ikke påkaldtes så meget mens andre betegnelser og bønner tog over. Men i 1800-tallet genoplivede San Giovanni Bosco i Torino påkaldelsen af Madonna Ausiliatrice og i denne by indviedes i 1868 en kirke specielt til Santa Maria Ausiliatrice. Ligesom en ny religiøs orden blev grundlagt i hendes navn: Le Figlie di Maria Ausiliatrice.

Madonna Ausiliatrice er idag uløseligt knyttet til San Giovanni Bosco og hans arbejde og efterfølgere. Og det i den grad at hun nu også benævnes Madonna di Don Bosco.

Flere katolske lande og menigheder har valgt Maria Ausiliatrice til deres beskytter, blandt andre Australien fra 1844, Kina fra 1924, Argentina fra 1949 og Polen fra begyndelsen af 1800-tallet.

Maria Ausiliatrice fejres den 24. Maj. Festen blev konfirmeret af Pave Pius VII i 1815 som tak for Marias hjælp til hans frigivelse fra fangenskabet under Kejser Napoleon.

 


Litteratur om Auxilium Christianorum:
Santiebeati.it: Beata Vergine Maria Ausiliatrice.
Wikipedia: Mary Help of Christians (engelsk tekst).
Wikipedia: Maria Ausiliatrice (italiensk tekst).
Wikipedia: Maria, de kristnas hjälp (svensk tekst).
Wikipedia: Maria Hilfe der Christen (tysk tekst).--- Læs mere om andre Madonna-fremstillinger --

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 2.11.2013