ANNAS ROM GUIDE
Via Agostino Depretis

En tur gennem Via Agostino Depretis:


Turen op og ned ad Via Depretis starter ved Piazza dell'Esquilino, hvor der på hjørnet af Via Urbana ligger en bygning, der huser kontorer for Provins-Landbrugs-Selskabet, "Consorzio Agrario Provinciale". Huset, der ligger i nr.169, er opført af arkitektfirmaet Studio Passarelli i 1956. Det er bygget i travertin og har hjørner med stumpe vinkler i første sals højde, anden til femte sal har lige hjørner, og bygningen er forsynet med gesimser og vinduesrammer i relief i hele husets højde, hvilket gør at det ikke virker tungt.

Huset i nr. 167 er "Palazzina Costanzi", opført af arkitekten Gaetano Koch i 1872-73.

På venstre side på hjørnet af Via Cesare Balbo ligger "Istituto Centrale di Statistica", som er bygget i 1931. Det er en rektangulær bygning med let fremspringende hjørnekarnapper. Over indgangspartiet er der en kopi af en ægyptisk statue, som bærer nogle marmortavler med et citat fra Tacitus' Annaler. Ovenover er der gesimser, der i formen er inspireret af Michelangelo. Instituttet rummer et stort og berømt special-bibliotek.

På venstre side af Via Depretis lå mellem Via Urbana og Via Balbo det antikke badeanlæg Novatus' Termer, som senere omdannedes til Kirken Santa Pudenziana. På højre side har man under åbningen af Via Balbo udgravet rester af Oplympia's Termer og et patricierhus med en smuk buegang og et haveanlæg, der rummede en rund bygning omgivet af søjler og med en lille forhal. Denne bygning har man måske kunnet se helt op til det 16.århundrede.

Efter Via Balbo kommer på højre side Via del Viminale (se foto), hvor fiskedammen i Pave Sixtus V's Villa Peretti lå på hjørnet omgivet af statuer, hvoraf den berømteste var gruppen "Neptun og Glaucus", som idag findes på Victoria and Albert Museum i London. Ved siden af dammen lå også det lille lysthus "Coffeehouse" eller "La Torretta", som var blevet bygget på et jordstykke, som Camilla Peretti havde købt af nonnerne ved Kirken San Lorenzo in Panisperna. Via del Viminale følger den tidligere vej Via degli Strozzi og på sydsiden stod havemuren ind til Pavens landsted. Lige indenfor denne mur løb en havegang, kaldet Viale della Sanità, parallelt med vejen udenfor. På den anden side af Via del Viminale lå en anden af tidens store landsteder, nemlig Villa Frangipani, den senere Villa Strozzi. På dette gadehjørne ligger idag "Supercinema", der blev bygget i 1927 af Arnaldo Foschini sammen med Attilio Spaccarelli og G. Giobbe.

Det var lige herefter, at Kirken San Norberto med det tilhørende Kloster og børnehjem for 500 fattige unge piger lå fra 1627 til omkring 1870. Det er også her at mutidens anonyme arkadegade Galleria Regina Margherita ligger i et nyere hus, som har erstattet en smuk bygning, som arkitekten Giulio Podesti havde tegnet i 1884. Denne tidligere bygning havde elegante søjlegange i stuetagen med en række smukke buer ud til gaden, der dengang stadig kaldtes Via delle Quattro Fontane på dette stykke. På etagerne ovenover gentoges buemotivet mellem søjler yderligere to gange, hver opdelt i 2 etager, den ene med et højt vindue kronet af et gavlfelt, trekantet på førstesalen og buet på tredjesalen. Anden og fjerdesalen havde derimod mindre, firkantede vinduer. Facadens midterparti, der bestod af 3 buer og ragede lidt frem i forhold til den øvrige facade, var let forskudt, således at der var 2 buer ned mod Via del Viminale og 2 buer op mod Via Nazionale. På sjettesalen, der ellers var uudsmykket, kronedes midterpartiet af en bred, lav bue, der i toppen bar kongehusets våben under en krone.

Overfor Via del Viminale vider Via Depretis sig ud i en stor plads, Piazza del Viminale (se foto), der omkranses af Indenrigsministeriet's store bygning ("Palazzo del Ministero degli Interni" bygget af Manfredo Manfredi i 1920), som ligger med to sidefløje ned ad gaderne Via Balbo og Via Palermo, og med en hovedfløj, som danner baggrund for træerne og fontænen midt på pladsen.

Ud til pladsen ligger i Via Depretis nr. 14 et spændende lejlighedskompleks tegnet af den kendte arkitekt Marcello Piacentini i 1918. Det er en 6-etagers bygning med en portal med blomsterdekorationer. Hver anden vinduesrække er indsat i et lodret lysere "bånd", som rager let frem fra facaden, så tredje- og fjerdesalen har små karnapper, mens femtesalen har en lille altan med smedejerns rækværk. Samme type rækværk afgrænser en smal "svalegang" foran sjette etages vinduer i hele husets bredde. De lyse lodrette "bånd" fra etagerne nedenunder er ført videre op og krones over sjettesalsvinduerne af store udsmykkede gavlfelter. Mellem vinduesbåndene sidder almindelige vinduer på de fleste etager, bortset fra tredjesalen, der har små altaner med høje slanke døre i lyse stenrammer.

På den modsatte side af Via Depretis kan man se portalen fra Kirken San Paolo Primo Eremita (se foto). Den stammer fra en kirke bygget mellem 1767 og 1775 som erstatning for en tidligere lille kirke og kloster fra 1669. Facaden er tegnet af Clemente Orlandi, der inspireret af Bernini gjorde den konkav med et lille konvekst indgangsparti med søjler i stil med Kirken Sant'Andrea al Quririnale. Over indgangen holder to løver Savoia-familiens våbenskjold, som blev indsat i stedet for en palme, da kirken blev lukket. Palmen og løverne skulle henvise til San Paolo Eremita. På begge sider af portalen er resterne af det gamle kloster, hvoraf en stor del især hen imod Via Palermo er blevet revet ned, idag indrettet til forretninger, mens selve Kirken efter først at have været brugt af Ufficio d'Igiene, idag er en del af den store nabo, Ministero degli Interni.

Ved Via Nazionale slutter Via Depretis for at fortsætte på den anden side af gaden som Via delle Quattro Fontane.----- Kort om Via Depretis ----- Læs en historisk gennemgang af Via Agostino Depretis -----


Fotos fra gaden
Kort over området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.4.2004 og sidst rettet d. 11.4.2011