ANNAS ROM GUIDE
Lacus Fundani

Det latinske ord Lacus betyder en fordybning med vand, et bassin, et kar eller en sø, ja endog en kilde. Og det er måske netop en lille sø, der har været tale om her på Quirinal's vestlige skråning ved gaden Vicus Laci Fundani, der muligvis har svaret nogenlunde til nutidens Via XXIV Maggio, og tæt på Cati Fons, en kilde nær ved Porta Sanqualis.

Richardson mener, at søen har ligget på det lave bakkedrag, som i Antikken forbandt Quirinal- og Capitolhøjene. Det var dette, som blev gravet væk, da Kejser Trajan lod anlægge sit store Forum. Højden kan ses af Trajansøjlen og byggeriet, der udgør denne side af Trajan's Marked opstod som støtte for den amputerede høj.

Hvor Neumeister placerer søen i området omkring nutidens Largo Magnanapoli, placerede Ankerfeldt den omkring nutidens Via Mazzarino og på det område, som senere dækkedes af Constantin's Termer, og forestillede sig den således: ".... den yndefulde dam Lacus Fundanus, et arkaisk nymfaeum smykket med søjlegange og statuer omkring et marmorbassin, som desuden var omgivet af en frodig vegetation." (Nye slentreture i Rom s.43) og: " Omkring bygningerne (= Constantin's Termer) var anlagt prægtige haver, i hvilke Lacus Fundani med dens kildegrotte var inddraget. Denne nu af marmorsider med statuer kantede sø var oprindelig et naturskabt afløb fra en af de mange kilder, der brød frem på den vestlige side af Quirinalhøjen og havde givet lokaliteten navnet Biberatica..." (Vandringer i det antikke Rom s.168).

Lacus Fundani nævnes af Tacitus, der fortæller at Flavius Sabinus og hans tilhængere i nærheden af dette sted kom i sammenstød med Vitellius' tilhængere, da der i byen i December måned år 69 efter Kristus opstod kampe omkring Vespasian's overtagelse af Kejsertronen.

Muligvis stammer søens navn fra et Tempel for Hercules Fundanus (eller Fundanius), som kendes fra ganske få indskrifter - eller Templet har taget navn efter søen.



Litteratur om Lacus Fundani:
Ankerfeldt, Carl: Nye slentreture i Rom. Schultz, 1974.
- side 43.
Ankerfeldt, Carl: Vandringer i det antikke Rom. Schultz, 1976.
- side 49, 167, 168
Dessau, Hermann: Inscriptiones Latinae Selectae (ILS). Chicago: Ares Publishers, 1979.
- Vol.I, side 195, 872, fundet på Quirinal: "L. Cornelio L.f. - Sullae Felici - dictatori - vicus laci Fund.",
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
- Rione I I - Trevi. Di Angela Negro. Parte III 1993: side 16.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori.
- Rione I I - Trevi. Di Angela Negro. Parte IV 1998: side 12.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.16+22.
Neumeister, Christoff: Das antike Rom. Ein literarischer Stadtführer. München, C.H. Beck, 3. Auflage, 1997.
- side 37, 129.
Platner, Samuel Ball: A topographical dictionary of ancient Rome. Completed and revised by Thomas Ashby. Oxford University Press,
- side 311.
Richardson, L.: A New Topographical Dictionary of Ancient Rome. Baltimore and London, The Johns Hopkins University Press, 1992.
- side 230.


Kort over Viminal-området
Bo og spise i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 18.8.2009 og sidst opdateret d. 9.9.2009