ANNAS ROM GUIDE
Trajansøjlen: Colonna Traiana

Kort om Trajansøjlen:

Trajansøjlen, der rejser sig mellem ruinerne af 2 biblioteksbygninger og Basilica Ulpia ved Trajan's Forum nedenfor trappen op til Magnanapolihøjen, blev opført efter ønske af det Romerske Senat, der ønskede at hædre Kejser Trajan med et minde om sejrene i de dakiske krige, som blev afsluttet i år 107 efter Kristus.

Søjlen, der er ca. 40 meter høj, blev indviet den 18. Maj 113 som en del af Kejserens store Forumkompleks, der skulle forherlige militærets og Kejserhærførerens rolle i freden, der nu skulle sænke sig over riget.

Trajansøjlen består egentlig af 2 dele: den nederste, firkantede base, der er ca. 10 meter høj og dekoreret med relieffer med ørne og dakiske våben. I den ene side er der en dør ind til et rum i søjlen og en vindeltrappe op igennem den. Over døren holder 2 vingede sejrsgudinder (Victoria-figurer) en indskriftstavle, hvor Det Romerske Senat mindes indvielsen og angiver, at søjlens højde er den samme som den bakkekam, der blev gravet væk for at give plads til Forumkomplekset.

Rummet i søjlebasen var tænkt som gravsted for Kejser Trajan og dennes hustru Plotina og deres aske blev da også senere samlet i en urne af guld og anbragt i en niche derinde.

Ad vindeltrappens 183 trin kan man stige op til en platform ovenover den doriske kapitæl, der afslutter søjlen. Trappen oplyses af 39 små vinduer. På søjlens top stod en bronzestatue af Kejser Trajan, men den gik tabt engang i løbet af Middelalderen og blev i 1587 af Pave Sixtus V erstattet af en statue af San Pietro, der stadig kan ses deroppe.

Selve søjleskaftet er 29,78 meter højt, hvilket svarer til 100 romerske fod, hvorfor søjlen også kaldtes columna centenaria. Det er udført i Carrara-marmor, også kaldet "marmo lunense", har en diameter på 3,50 meter og er sammensat af 18 "tromler", der er anbragt lige ovenpå hinanden. Hver "tromle" er 1,50 meter højt og hul, således at der er plads til vindeltrappen indeni søjlen.

Colonna Traiana

Alle søjlestykkerne er dekoreret med relieffer med scener fra de dakiske krige, men dekorationsbåndene ligger ikke bare lige ovenpå hinanden, sådan som "tromlerne" gør. I stedet snor dekorationen sig som et bånd i spiral op og 23 gange rundt om det sammensatte søjleskaft. Det var første gang, at en sådan dekoration sås på en søjle, og man mener, at de omkringliggende bygninger (de 2 biblioteksbygninger og Basilica Ulpia) var forsynet med vinduer og balkoner i de øvre etager, således at den lange billedhistorie (ca. 200 meter), med dens ca. 2.500 figurer og detaljerede relieffer af både virkelige begivenheder fra krigen og mere traditionelle religiøse fremstillinger fordelt på 155 forskellige scener, kunne studeres nærmere herfra.

Reliefferne forestiller ikke blot selve krigshandlingerne, men også de lange dagsmarcher, arbejdet med at bygge lejre, broer, veje og byer, arbejdet med at slå lejr, opmuntring og belønning af tropperne, ofring til guderne. Ofte ses topografiske detaljer hvad angår floder, byer og broer og Kejseren selv fremstilles igen og igen som den store general og organisator, samlingspunktet for den sejrrige hær. De mange detaljer i fremstillingen af soldaternes våben og klædedragter, af de militære manøvrer og af dakernes skikke er en guldgrube for kendskabet til denne periode. En af de afbildede personer menes at være arkitekten Apollodorus fra Damaskus, som muligvis var idémanden bag søjlen.

- Mere om Trajansøjlen - --- - Reliefferne på Trajansøjlen -

- Fotos af Trajansøjlen -

Fotos af Colonna Traiana
Plan over Forumdalen
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Ordliste
Fotogalleri
Bykort
Bøger og links om Rom
Restauranter
Hovedside
cop. Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 19.11.2006 og sidst opdateret d. 14.6.2007