ANNAS ROM GUIDE
Livia

Livia Julia Augusta, 58 f.Kr. - 29 eft.Kr., gift med Kejser Augustus

Livia var datter af Marcus Livius Drusus Claudianus af en gammel og fin romersk familie, hendes fødenavn var Livia Drusilla og omkring år 43-42 før Kristus lod hendes fader hende forlove med Tiberius Claudius Nero, også han af fin gammel familie.

Af dette ægteskab fødtes i år 42 før Kristus sønnen Tiberius og moder og barn fulgte med ægtemanden under borgerkrigen. Her blev Livia påny gravid med den næste søn Drusus, da den senere kejser Augustus fik øje på hende og fik arrangeret, at hun blev skilt, så han kunne gifte sig med hende i år 38 før Kristus.

Livia og Augustus levede lykkeligt sammen til hans død i år 14 efter Kristus og han opdrog hendes sønner og optog dem som medlemmer af sin familie og endte endog med at udpege den ældste Tiberius til sin arving og efterfølger.

Livia var en meget intelligent og ærgerrig kvinde, både på sin mands, sine sønners og sine egne vegne. Hun fik en vigtig rolle som Kejserens Hustru og blev af ham fremhævet som en model for de romerske kvinder med hensyn til de gamle husmoderlige dyder, som Augustus forsøgte at bringe til ære og værdighed igen. Hun holdt sig altid orienteret om den politiske udvikling og greb antagelig også ind, hvor hun kunne.

Hendes eftermæle er ikke så godt, hun fik hurtigt skylden for de mange dødsfald blandt Augustus' mere direkte arvinger, så hendes egen førstefødte søn Tiberius kunne ende med at stå som Kejserens eneste arvtager og efterfølger.

Også under Tiberius' kejsertid fortsatte hendes indflydelse og prestige og i Østen dyrkedes de i samme kult.

Livia døde i år 29 efter Kristus og i år 42 blev hun officielt guddommeliggjort af sit barnebarn Kejser Claudius.


Litteratur om Livia:
Balsdon, J.P.V.D.: Romerske kvinder. Rosenkilde og Bagger,1964.
- side 68ff
Lissner, Ivar: Romernes Kejsere. Sesam, 2.udgave, 1999.
- side 74ff
Sueton: Romerske kejsere. Thaning & Appels Forlag, 1973. Bind 1.
- side 66ff
Thomsen, Rudi: Augustus: liv og virke. Sfinx, 2001.
Dizionario dei personaggi dell'antica Roma. Newton Compton editori, 1990.
- side 166.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 29.3.2004