ANNAS ROM GUIDE
Santo Stanislao Kostka - helgen

1550-1568

Stanislaw Kostka, der på italiensk kaldes Santo Stanislao Kostka, var en ung polak, født i Oktober måned år 1550.

Stanislao's familie var adelig og sendte i 1564 den 13-årige dreng til Wien for at studere i Jesuiter-skolen. Her modnedes hans ønske om at indtræde i denne Orden.

Hans forældre var imod den unge drengs idé, men de kunne ikke formå ham til at ændre sit ønske, så til slut flygtede han i 1567 fra sit hjem og rejste til Rom for at blive novice.

I starten af sit ophold i Rom boede Stanislao i et hus ved siden af den nu forsvundne Kirke Santa Maria della Strada, forløberen for Kirken Il Gesù, som blev opført få år efter.

I Rom havde Jesuiterne under Ordensgeneralen Francesco Borgia et kollegium for novicer, Il Noviziato, på Quirinalhøjen ved den lille og nu forsvundne Kirke Sant'Andrea de Caballo, som Borgia havde fået overdraget i 1566.

Efter 3 måneders introduktionstid kom Stanislao nu til at bo i NoviziatetQuirinalet, mens han studerede filosofi og teologi ved Collegio Romano. Og den Kirke, som han sammen med de andre novicer nu kom til at frekventere, var stadig den gamle Sant'Andrea-Kirke, da den nye Sant'Andrea al Quirinale, som står på stedet idag, først blev bygget i 1678.

Det første der skete, da Stanislao kom til Rom, var hans aflæggelse af novice-løftet til Ordensgeneralen den 28. Oktober 1567.

Herefter kastede han sig over studierne med det formål at blive præsteordineret, men et voldsomt sygdomsanfald forhindrede ham i at nå sit mål og allerede i August året efter døde han, natten til den 15., Mariae Himmelfart, knap 18 år gammel i Noviziatsbygningens infirmeri. Dødsårsagen har muligvis været malaria.

Stanislao blev begravet i den nye Sant'Andrea-kirke, som var ved at blive bygget ved Via del Quirinale. Her findes hans relikvier stadig, selvom de gennem årene er blevet flyttet noget rundt.

Stanislao's korte og fromme liv og hans stræben for trods al modstand at indgå i Jesuiter-Ordenen og blive præst gjorde ham hurtigt tilbedt og folk begyndt at strømme til hans grav, hvor mirakler begyndte at hænde.

Den voksende kult forårsagede, at Pave Paul V saligkårede ham den 9. Oktober 1605.

Den 31. December 1726 blev Santo Stanislao Kostka helgenkåret. Han fejres den 13. November.

I 1788 blev helgenens rester flyttet til Wien, men i 1804 blev de returneret til Rom, til deres plads i Sant'Andrea al Quirinale, under alteret i Cappella di Santo Stanislao.

Fra Kirken kan man komme ind og bese nogle rum, som betegnes som "helgenens værelser" ("Stanze di Santo Stanislao Kostka"), men de er blot indrettet som sådanne, da de oprindelige stuer forsvandt under ombygninger i tidens løb. De stuer, som man kan besøge idag, er fra en ombygning i 1888-1889. I det lille kapel ved siden af står en statue af "La Morte di Santo Stanislao" ("Santo Stanislao's død"), udført af Pierre Legros den Yngre omkring 1702-1703. Monumentet består af en seng i gult marmor med et rødt klæde med bronzefarvede frynser, hvorpå helgenen ligger foreviget i sin dødskamp.

 

Santo Stanislao Kostka. cop.Santiebeati
Cop. Santiebeati

Santo Stanislao Kostka. cop.Santiebeati
Cop. Santiebeati

Santo Stanislao Kostka. cop.Santiebeati
Cop. Santiebeati

Santo Stanislao Kostka. cop.Santiebeati
Cop. Santiebeati

 

Litteratur om San Stanislao Kostka:
Cerinotti, Angela: Atlante della storia della Chiesa: santi e beati di ieri e di oggi. Demetra, 1999.
- side 261.
Ofenbach, Elvira: Sulle orme dei santi a Roma : guida alle icone, reliquie e case dei santi. Città del Vaticano, Libreria Editrice Vaticana, 2003.
- side 102.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 40-313.
Pierrard, Pierre: Dizionario dei nomi e dei santi. Gremese editore, 2003.
- side 198-199.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten. Legende und Darstellung in der bildenden Kunst / von Hiltgart L. Keller. 4. durchgesehene und ergänzte Auflage. Stuttgart, Philipp Reclam, 1979. (Universal-Bibliothek, 10154).
- side 467.
Catholic Encyclopedia: St. Stanislas Kostka.
Santi e Beati: San Stanislao Kostka.
Wikipedia (engelsk tekst): Stanislaus Kostka.
Wikipedia (italiensk tekst): Stanislao Kostka.
Wikipedia (norsk tekst): Stanislaw Kostka.
Wikipedia (tysk tekst): Stanislaus Kostka.

Santo Stanislao Kostka. cop. Bo Lundin...Santo Stanislao Kostka. cop. Bo Lundin
Cop. Bo Lundin.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 5.9.2013 og sidst opdateret d. 9.10.2013