ANNAS ROM GUIDE
Jesuiter-Ordenen

er en romersk-katolsk munkeorden, stiftet i 1540 af Sant'Ignazio di Loyola (Ignatius / Iñigo af Loyola). På italiensk kaldes munkene "I Gesuiti" og Ordenen: "La Compagnia di Gesù". Ordenens officielle navn er "Societas Jesu", forkortet S.J.

Ordenens hovedformål er missionen og den gjorde et stort arbejde for at uddanne dygtige og egnede missionærer. En anden vigtig opgave for Ordenen var derfor undervisning. Til dette formål oprettedes glimrende skoler og Jesuiternes skolevæsen blev meget rost.

Ordenen fik meget stor indflydelse via sin undervisning og mission, men blev også vældigt upopulær på grund af sin ledelse af inkvisitionen. Den fik derfor også mange modstandere og i årene 1773-1814 blev den ophævet. Efter 1814 fortsatte den dog sit virke.

Jesuiterne har ikke klostre og korbøn og ikke nogen egentlig ordensdragt, men bærer en kappe og en bredskygget hat. Ordenen ledes af en Ordens-General med bopæl i Rom og opbygningen er militæragtig. En Jesuit starter som novice, som optages i Ordenens "noviciat"-bygning, hvor han undervises i filosofi, religion og teologi, han avancerer herefter til skolastiker, koadjutor og tilsidst til professo, som er den højeste grad.

Jesuiterne har fostret mange fremragende teologer og ihærdige missionærer, der virkede i blandt andet Østasien og Sydamerika.

Jesuiter-Ordenens største kollegier, Collegium Romanum og Collegium Germanicum ligger i Rom, hvor Ordenen også varetager Kirken Sant'Andrea al Quirinale på Via del Quirinale med den tilhørende noviciat-bygning. Til dette kompleks hørte på et tidspunkt (1595-1880) også Kirken San Vitale, der ligger nedenfor højen ved Via Nazionale. Bakkeskråningen mellem de to kirker udgjorde en stor urtehave og park. Indretningen af dette haveanlæg blev foretaget efter Jesuiternes ideologi og planter og dyr var omhyggeligt udvalgte, så de passede ind i symbologien, som også benyttedes i kirkernes dekoration, hvor de unge novicer kunne meditere over de lidelser, de måtte vænne sig til at udholde, hvis de mødte martyriet i de lande, de blev udsendt til som missionærer.


Litteratur om Jesuiter-Ordenen:
Kirke og Kristendom leksikon. Redigeret af Carsten Bach-Nielsen & Jan Lindhardt. Gyldendals Bogklubber, 2001.
Kjær, Bodil: Ordbog over "ismer". Sesam, 2003.
"Ignatian and Jesuit Sites in Rome"
Gesuiti News.
Catholic Encyclopedia: The Society of Jesus.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d..17.1.2004 og sidst opdateret d. 16.2.2011