ANNAS ROM GUIDE
Colonna-familien

Kort fortalt om Colonna-familien:

Familien Colonna er en gammel, adelig romersk familie, som i begyndelsen af det 12.århundrede opstod af familien Conti di Tuscolo, hvor et medlem ved navn Pietro antog tilnavnet "de columna" efter den borg, kaldet Castello di Colonna, som han ejede Albanerbjergene.

Familien spredte efterhånden deres aktiviteter i området omkring Rom, hvor de kom til at besidde mange ejendomme og godser, og i slutningen af det 12.århundrede var den blevet en magtfaktor, som man måtte regne med i området og i Rom.

Familien tæller mængder af senatorer (en høj rang indenfor byens ledelse), hærførere og kardinaler. Højdepunktet nåedes, da Oddone Colonna blev pave under navnet Martin V i 1417. Men inden da var familiens mening ofte udslagsgivende for valget af en pave og for om dennes handlinger skulle blive en succes. Familien knyttede sig i midten af 1200-tallet til det ghibellinske kejservenlige parti mod Paven. Dette førte til sammenstød med tidens anden store familie, den pavevenlige, guelfiske Orsini-familie, og snart stredes de 2 familier om magten i Rom, hvor Colonna-familien havde befæstet området mellem Trajan's Marked og Quirinalhøjens skråninger ned til Augustus' Mausolæum på den flade Marsmark (Campo Marzio) og her holdt deres egen lille hær.

Valget af et familiemedlem til pave gav hele slægten en magt og rigdom, som også holdt sig efter Martin V's død i 1431, forstærket af de ægteskaber, som de havde indgået med andre magtfulde familier og fyrstefamilier i Europa. Og i 1400- og 1500-tallet udviklede familiemedlemmerne deres interesser for kunst og kultur, opførte nye smukke bygninger, samlede malerier, grundlagde bogsamlinger. Og de endte endog med at slutte fred med ærkefjenden Orsini-familien.

I 1600- og 1700-tallet fik familien 10 nye kardinaler samt talrige biskopper og ærkebisper.

Colonna-familien splittedes op i flere grene, der bosatte sig rundt om i Italien, af disse kan nævnes.:

Grenen i Genazzano, hvorfra Martin V stammede.

Grenen Colonna di Palliano, blandt hvis medlemmer kan nævnes: Filippo III (1760-1818) og Prospero Colonna (1858-1937), der 3 gange var borgmester i Rom.

Grenen Colonna di Stigliano.

Grenen Sciarra Colonna di Carbognano, der i 1728 blev slået sammen med Barberini-familien, da Giulio Cesare Sciarra Colonna (1702-1787) giftede sig med arvingen Cornelia Barberini, hvorefter familien tog navnet Barberini Colonna di Sciarra.

Grenen Colonna di Gallicano.

Grenen Colonna di Zagarolo, der uddøde i 1661.

Colonna-familiens område i Rom koncentreredes i Renæssancen i området omkring Piazza dei Santi Apostoli, hvor famliepalæet Palazzo Colonna i 1700-tallet blev opført, og området bagved Via del Pilotta opad Quirinalhøjens skråning, hvor Villa Colonna ligger. Familien var fra denne periode Connestabile for Kongen af Napoli og deltog i denne egenskab som primus motor i de årligt afholdte festligheder i anledning af aflevering af Kongens tribut til Paven: Festa della Chinea.

Familiens våben er en sølvfarvet søjle med gylden base og kapitæl og en krone svævende herover på rød bund (se billede).

----- Oversigt over nogle familiemedlemmer i 1100-1300-tallet ----- Oversigt over nogle familiemedlemmer fra 1400-tallet og frem -----

Litteratur om Colonna-familien :
Carpaneto, Giorgio: Le famiglie nobili romane. Rendina Editori, 1994.
- side 103ff.
Rendina, Claudio: Le grandi famiglie di Roma. Newton & Compton Editori, 2004.
- side 249ff.
Sanfilippo, Mario: Roma medievale e moderna. Newton Compton editori,1. edizione, 1992.
-side 121ff.
genmarenostrum.com: Stamtavle om den ældste del af Colonna-familien.
-"- : Oversigt over Colonna-familiens grene.
Sardimpex.com : Familiens våbenskjold.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 21.2.2006 og sidst opdateret d. 14.1.2014