ANNAS ROM GUIDE
Relikvier

hvor kan man se relikvier i Rom?

(ET UDVALG!)


Kirken Madonna dei Monti: i det venstre tværskib findes et alter, hvor San Giuseppe Labre's rester hviler i en sarkofag under alterbordet. Han fejres i denne Kirke den 16. april.

I Kirken Sant'Agnese in Agone: den 21. Januar er der festmesse, hvor relikviegemmet i sølv fremvises. Hele dagen er der adgang til krypten, hvor traditionen fortæller, at helgenindens martyrium fandt sted.

I Kirken Sant'Andrea della Valle: her findes relikvierne af San Giuseppe Maria Tomasi, opbevaret i en voksstatue af helgenen på det alter, som er viet til ham. Helgenens festdag er den 3. Januar.

I Kirken Santi Apostoli findes San Biagio's ene armknogle.

I Kirken San Carlo ai Catinari findes der fra 1617 et stykke af San Biagio's halsknogle, med hvilken man på festdagen, den 3.februar, ved Festa di San Biagio velsigner de troende.

Kirken San Clemente: San Clemente's rester er begravet i denne kirke.
--------------------------: Sant'Ignazio di Antiochia's rester. Denne helgen fejredes tidligere i Kirken den 1. Februar, men festen finder idag sted på hans dødsdag den 17. Oktober.
--------------------------: San Cirillo er begravet i denne kirke i den ældste kirkes venstre sideskib, øverst oppe, hvor de slaviske folkeslag har opsat mindeplader og en smuk mosaik til hans minde i 1929 og 1952. San Cirillo fejres sammen med San Metodio den 7. juli.

I Kirken San Crisogono: et af San Giovanni de Matha's skulderblade på alteret i Cappella di Gesù Nazareno. Helgenen fejres den 8. februar med "Festa di San Giovanni de Matha", hvorunder Roms Kommune fra 1963, der var det 850. år efter San Giovanni de Matha's død, har haft den tradition at forære Kirken en votivkalk som tak for helgenens arbejde med at udfri slaver og hjælpe de fattige.

Kirken Santi Domenico e Sisto: San Tommaso d'Aquino's ene arm, fremvises for de troende den 8. marts ved højtideligheden "Festa di San Tommaso d'Aquino".

I Kirken Santa Francesca Romana: en urne der indeholder Santa Francesca Romana's rester. Festa di Santa Francesca Romana fejres her den 9. marts.

Kirken San Giovanni in Laterano: dele af Sant'Ignazio di Antiochia's legeme findes under Altare di San Clemente Papa. Helgenen fejres den 17. Oktober.

I Kirken San Gregorio Magno: en af San Gregorio Magno's arme. Pavehelgenen, der er begravet i Peterskirken, fejres den 12. marts og 3. september.

I Kirken San Lorenzo fuori le Mura: her hviler Santo Stefano's jordiske rester. Helgenes festdag den 26. december fejres med en festmesse.

I Kirken San Lorenzo in Damaso: Pave Paul I lod knoglerne af Pave Damasus I (San Damaso) og dennes søster Marta (med dåbsnavnet Irene) bringe herhen i årene 757-767 og i 1577 lod Kardinal Alessandro Farnese disse relikvier samt Eutichio's anbringe under højalteret sammesteds.

Kirken San Lorenzo in Panisperna: i krypten hviler San Lorenzo og Santo Stefano's ben i en antik sarkofag. San Lorenzo's relikvier fremvises på helgenens festdag den 10. august.
------------------------------------------: i "Cappella di Santa Brigida" opbevares Santa Vittoria's relikvier.

I Kirken Santi Luca e Martina: et sølvrelikviegemme, som er tegnet af Pietro da Cortona, fremvises ved Festa di Santa Martina den 30. Januar.

I Kirken San Marco: under højalteret opbevares en del af helgenens hovedskal.

I Kirken Santa Maria della ConcezioneSan Tommaso d'Aquino's armknogle.

I Kirken Santa Maria sopra Minerva: her opbevares resterne af Santa Caterina da Siena under højalteret.

Kirken Santa Maria del Popolo: dele af Sant'Ignazio di Antiochia's legeme.

I Kirken Santa Maria in Trivio: San Gaspare del Bufalo's knogler. Her fejres den 3. Januar "Festa di San Gaspare del Bufalo" og i det tilstødende Kloster kan man besøge et lille museum med San Gaspare's personlige ejendele, heriblandt et stort papmache kors.

I Kirken Santa Maria in Vallicella, "Chiesa Nuova",: rester af helgenerne Papia og Mauro opbevares under højalteret. Helgenerne fejres den 29. Januar.

Kirken San Martino ai Monti:
--- rester af helgenerne Ciriaco, Largus og Smaragdus.
--- Her findes også relikvierne af San Giuseppe Maria Tomasi, opbevaret i en voksstatue af helgenen på det alter, som er viet til ham. Denne helgens festdag er den 3. Januar.

Kirken Santissimo Nome di Gesù: dele af Sant'Ignazio di Antiochia's legeme.

I Kirken San Pantaleo:
--- San Giuseppe Calasanzio er begravet i Kirken i en dobbelt kiste, en gave fra Grevinde Farnese, i en urne af porfyr nedenfor højalteret.
--- I 1767 nedsatte man her relikvierne Madonna's Slør og rester af San Pantaleo og San Callisto.
--- I Klosteret ved siden af Kirken findes et relikvieskrin i sølv, udfærdiget af Giuseppe Valadier, hvori San Giuseppe Calasanzio's hjerte, tunge, kranie og prækordium (brystvæg) opbevares.

I Kirken San Paolo fuori le Mura: den 25. januar ved festen "Conversione di San Paolo Apostolo" afholdes en højtidelig messe, hvorunder der fremvises relikviegemmet med de lænker, som Paulus ifølge traditionen skan have båret.

Kirken San Pietro al Vaticano (Peterskirken)San Sebastiano's knogler.
----------------------------------------------------: San Giosafat di Polotsk's ben hviler fra den 25. November 1963 i en glasurne under San Basilio-alteret.
----------------------------------------------------: Sant'Andrea Apostolo's hovede opbevares blandt kirkens helligste relikvier i kapellet i den store Santa Veronica-søjle. På helgenens festdag den 30.november fremvises relikviet.
-----------------------------------------------------: Et relikvie af San Biagio, indsat i et kostbart relikviegemme bekostet af Kardinal Enrico de Minutilis (1389-1412). Det var blevet flyttet hertil fra Kirken San Biagio dell'Anello på Pave Eugen IV's foranledning (1431-1447), men blev røvet af de tyske landsknægte under plyndringerne i forbindelse med "Il Sacco di Roma" i 1527 og derpå genkøbt for 100 gulddukater af Kardinal Andrea della Valle.
-----------------------------------------------------: San Damaso's kranium (Pave Damasus I) opbevares i denne Kirke.

I Kirken Santa Prassede: i krypten indeholder den nederste højre sarkofag Santa Prassede og Santa Pudenziana's relikvier.

I Kirken Santi Quattro CoronatiSan Sebastiano's hovede.

I Kirken San Salvatore in Onda hviler San Vincenzo Pallotti i en urne ved højalteret, iført præsteklæder og med ansigtet og hænderne dækket af sølvrelief. Han fejres den 22. Januar.

I den nu forsvundne Kirke San Severino: fandtes San Severino da Noricum's relikvier.

I Kirken San Sisto Vecchio: rester af Pave San Sisto II.

Kirken Santa Susanna: er Santa Felicita og hendes 7 børns knogler anbragt i alteret i krypten. Santa Felicita fejres den 23. November, mens hendes 7 "børn", "I Santi Sette Fratelli Martiri", fejres den 10. Juli.

I Kirken San Tommaso in Formis: på det højre alter opbevares en del af en af San Giovanni de Matha's fingre. Helgenen, der i det tilstødende Kloster døde i en klostercelle, som nu er omdannet til kapel, fejres den 8. februar og den 17. december På festdagen den 8. februar er kapellet åbent indtil solnedgang.

I Kirken San Tommaso in Parione: noget af San Damaso's arm (Pave Damasus I) skal ifølge Sicari: Reliquie Insigni e "Corpi Santi" a Roma (se litt side) kunne findes i denne Kirke.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 4.2.2006 og sidst opdateret d. 31.7.2010