ANNAS ROM GUIDE
Forslag til "lystlæsning"

Kom du ikke afsted til Rom, kan det anbefales at du finder dig en god stol og fordyber dig i en af nedenstående bøger i stedet:

 

Lydholm, Ib: De romerske Cosmater : Middelalderens familieværksteder og deres kirkeudsmykninger. Aarhus Universitetsforlag, 2012.

En fantastisk smuk og interessant bog om den gruppe sten- og billedhuggere, som i højmiddelalderen i 1100- og 1200-tallet udsmykkede kirkerne i Rom og Roms omegn. I dag omtales disse familieværksteder, hvor håndværket og evnerne gik i arv fra far til søn, som Cosmaterne.
Bogen, der er rigt illustreret med farvefotografier af de cosmatiske arbejder, fortæller om den historiske baggrund for kirkebyggeriet i middelalderens Rom og om Cosmaternes arbejder i middelalderkirkerne. Håndværkerfamilierne og deres værksteder gennemgåes, ligesom de vigtigste kirker med Cosmaternes arbejder. Flere af disse er allerede behandlet i Annas Rom Guide, så med denne bog tilføjes en ekstra dimension til oplevelsen af udsmykningen i kirkerne. (Læs mere om bogen her og på Forlagets hjemmeside)

----------------

Rom - Vide verden. Aarhus Universitetsforlag, 2012.

En ny og spændende bog om Rom, hvor 11 forfattere, kunstnere og forskere fører dig dybt ind i deres passion for Rom. Her kan du læse om: Skt. Peter - Foran porten til Peterskirken, Fontænerne - Et lykkeligt ægteskab mellem vand og sten, Genbrug - Antikkens efterliv i middelalderen, Afveje - Det ukendte Rom, Fascismen - Tilnærmelser til et tredje Rom, Muren - Rundt om det gamle Rom med enkelte afstikkere, Maleren - En dag med Caravaggio, Trastevere - Livet ved floden, Kirken - Pavens by, Gerningssteder - Roms politiske mord, Arkitekturen - Roms moderne bygningsværker og Forum - Magtens centrum og bolig. (Læs mere om bogen her og på Forlagets hjemmeside)

-------------------

Bertelsen, Niels: Omveje i Toscana. Underskoven, 2012.

Den mangeårige rejseleder og formand for rejseforeningen Italiensk Forum giver her om 14 turforslag til de mindre byer og landsbyer i Toscana, som ikke gør så meget væsen af sig, men som netop rummer Toscanas sjæl. ----- Måske findes der her en idé til en kombination af næste storbyferie i Rom med en periode i mere landlige omgivelser?

-------------------

Fabricius Hansen, Maria: Genbrugskirker i Rom : når antik bliver til middelalder. Århus, Aarhus Universitetsforlag 2010.

Spændende rundtur i Roms gamle kirker, hvor forfatteren fortæller om genbruget af antikke bygningsdele i disse bygninger og hvorfor materialer og stilarter nogle gange er blandet på tilsyneladende formålsløs måde.

-------------------

Lundin, Bo: Om Rom. 6.utökade upplagan. Stockholm, Carlssons, 2005.

--- og forlagets anprisning er absolut ikke forkert: "Om Rom är "utan tvekan den bästa svenskspråkiga kulturella ciceronen till Rom. Läser man den i Rom är risken att man tycker bättre om boken än om verkligheten" skrev Johan Tell i Vagabond".

--------------------

En roman fra 1600-tallets Rom fremkalder også helt fint stemningen i datidens Rom: i tiden, hvor man ventede spændt på nyheder om udfaldet af tyrkerens belejring af Wien, hvor pesten kunne banke på døren hvert øjeblik, hvor skrupelløse personer gennemtrawlede byens underjordiske gangsystemer, katakomber og kloakker i jagt på antikviteter og relikvier, der kunne omgøres til rede penge. Bogen har udgangspunkt i den muligvis fiktive kro Locanda del Donzello i Via dell'Orso. Forfatterne beskriver den således: "(kroen lå) i et hus fra sekstenhundredtallet i begyndelsen af Via dell'Orso, som nu har numrene 87 og 88. Hovedindgangen er en smuk kvaderport; ved siden af kan man stadig se den brede døråbning, omkranset af en aflang bue, der i 1683 førte ind til kroens spisesal og som i dag er indgangen til en antikvitetsforretning. ..... Rækken af vinduer ud mod gyden på hjørnet af Via dell'Orso er muret til indefra, men stadig synlige....") - måske en idé til den næste Rom-rejse: at kigge efter Locanda del Donzello?

Monaldi, Rita & Francesco Sorti: Imprimatur / med forord af forfatterne; på dansk ved Nina Gross. 1. udgave, 2. oplag. Kbh., Lindhardt og Ringhof, 2009.

(Læs artikel i Information d.28.5.2009 : Pavekritisk bestseller forsøgt tiet ihjel / af Niels Ivar Larsen, interview med Francesco Sorti, Rita Monaldi.)

--------------------

Har du bordplads, er det ren fornøjelse at bladre i Thomas Harder og Hans Schevings nyeste Rom-bog. Den er forsynet med masser af smukke fotografier fra steder, du kender i forvejen og helt nye vinkler og oplevelser:

Harder, Thomas og Hans Scheving: Glimt af Rom. Fotos af Anne Prytz Schaldemose. Gyldendal, 2009.

--------------------

Grøndahl, Anders: Magiske Rom. Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck, 2009.

I sin nye bog giver Anders Grøndahl et meget personligt billede af Rom, krydret med alskens oplysninger, egne oplevelser, historiske fact. Det er god og hyggelige læsning, når abstinenserne trænger sig på.

--------------------

Harder, Thomas: Rom amore mio! : en romantisk guide til den italienske hovedstad. 1. udgave, 1. oplag. Gyldendal, 2009.

--------------------

Også en dejlig billedbog fra Rom er:

Torgny, Ove: Hundra procent ROMA - en njutbar källa för sköna dagar i Rom. Skåneförlaget, 2006.

 

 

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.3.2010 og sidst opdateret d. 13.10.2012