ANNAS ROM GUIDE

Via dell'Arco dei Cenci

Se mellem nr. 118 og nr. 119 på Kort over den østlige del af Campo de' Fiori-Turen

Se også: KORT over Monte dei Cenci

Denne lille gade, som går under "Cenci-familiens Bue", "Arco dei Cenci", nedenfor den nordvestlige del af familiens boligområde Monte dei Cenci, forbinder på denne måde den mod nord løbende gade Via di Santa Maria dei Calderari med den mod syd liggende Piazza dei Cenci. Herefter fortsætter Via dell'Arco dei Cenci mod syd i den lidt bredere gade Via Beatrice Cenci.

Fra Via dell'Arco dei Cenci løber der kun en sidegade, nemlig den smalle gyde Vicolo dei Cenci, som udgår fra det øverste vestlige gadestykke, parallelt med Via di Santa Maria dei Calderari.

EN LILLE TUR GENNEM VIA DELL'ARCO DEI CENCI:

Med start fra nord har man på venstre side de huse, som hører til Cenci-familiens store bebeoelseskompleks, der strækker sig herfra og mod Piazza delle Cinque Scole mod øst. Samt mod syd over bele bakketoppen Monte dei Cenci ned til Piazza dei Cenci og Via dell'Arco dei Cenci i vest.

Den del af Komplekset, som ligger her på venstre hånd, er en af de ældre bygninger, som i begyndelsen af 1500-tallet beboedes af Porzia Cenci. Huset har ud mod Via di Santa Maria dei Calderari, der dengang kaldes Via dei Caccabari, 2 fag og 4 etager med en enkel facade i okkerfarvet puds og vandrette gråpudsede bånd under første- og andensalens vinduer, samt en lodret beskyttelsesstribe på gadehjørnet. I stueetagen udgøres de 2 fag af 2 brede portbuer (gadenumrene 41 og 42) med kraftige gråpudsede karme. Vinduesrammerne er overalt brede, let kantede og fremspringende, samt gråpudsede. Tagudhænget er bredt og todelt.

Ud mod Via dell'Arco dei Cenci har ejendommen 2fag, som er meget usymmetrisk udnyttet. På etagerne sidder der et højt, rektangulært vindue i den anden femtedel af facaden, mens der i stueetagen hverken er vindue eller døråbning her. Den sidste femtedel af facaden er ganske anderledes, idet der her i stueetagen er en smuk, gammel travertinportal med buet og udskåret overkant. Over denne hænger en gammeldags gadelygte båret af en elegant smedejernsarm. 3-4 smalle vinduer sidder ovenfor, men forskudte i forhold til etagerne. Det er nærmest en slags små franske altandøre, men benyttes tilsyneladende ikke som sådanne. De er alle omkranset af brede, fremskudte og gråpudsede, samt sammenhængende karme. Huset kan ses på "Kort over Monte dei Cenci", hvor det på venstre side støder op til Via dell'Arco dei Cenci og på højre side til en nu lukket og tilmuret gyde, som i sin tid kaldtes Vicolo di Porzia eller Vicolo dell'Acquarolo. Den førte indtil 1862 helt op til Monte dei Cenci-højtoppen og til Pladsen foran Kirken San Tommaso dei Cenci.

På højre side har man en lang husrække mellem Via di Santa Maria dei Calderari og Vicolo dei Cenci. Denne ejendom har mod den førstnævnte gade 9 fag i 5 etager med en pudset facade, hvori der er ridset et murstensmønster over alle etagerne. Ud mod Via dell'Arco dei Cenci har bygningen 3 fag med store firkantede døråbninger, hvoraf flere er tilmurede.

Efter denne bygning udgår sidegaden Vicolo dei Cenci, på hvis modsatte side det lille fritstående Palazzetto Cenci står med sin elegante, lystpudsede facade med stenmønster. Huset har 4 etager med høje kældervinduer, hvorover der sidder smukt svungne marmorkonsoller, som bærer underkarmen til de høje, tilgitrede vinduer med brede, modulerede, vandrette overliggere.

Lige frem for ser man selve Arco dei Cenci, den smalle 4-etagers og 2-fags bygning, der med sin brede portbue i stueetagen spænder over Via dell'Arco dei Cenci. Bygningen er opført i Middelalderen, men nordsiden - her set fra Via di Santa Maria dei Calderari - blev udsmykket med en ny facade i stuk i 1500-tallet. Denne facade matcher facaden på Palazzetto Cenci og har stenmønster indridset i det lyse puds. Selve Buen fik en meget smuk buet, moduleret og udskåren ramme.

På venstre hånd har man en række af de ejendomme, som tilsammen udgør den del af Palazzo Cenci, som også kaldtes Casa Vecchia di Jacopo Cenci eller idag kaldes Casa all'Arco Cenci Tavani eller Cenci Taviani. Gaden slår nogle små knæk efter Casa di Porzia, hvis første facadedel er omtalt ovenfor. Efter det første knæk følger et facadestykke i 2 fag og 4 lidt lavere etager. I stueetagen er der kun et fag med en bred, firkantet portåbning, mens etagerne har 2 fag vinduer uden rammer. Midt på den okkerfarvede facade sidder resterne af noget murværk i en vandret linie. Det kunne måske være rester efter endnu en bue over gaden, idet der i 1500-tallet omtaltes 2 buer.

Den sidste facadedel efter det sidste knæk er også i 2 fag med en firkantet portåbning (gadenr. 4) forneden og vinduer uden ramme i 2 etager ovenover. Selve huset er med sine 3 etager alligevel lidt højere end nabofacaden med sine 4 etager. Vinduesfordelingen er således meget usymmetrisk, men det virker ikke så uharmonisk, som man skulle tro, på grund af facadeknækkene.

Herefter går Via dell'Arco dei Cenci ind under Buen i et ganske langt gadestykke. Her er noget mørkt med det tunge, lave træloft af kraftige bjælker, som er dårligt oplyst og ikke så indbydende. Man kan dog i muren til venstre, altså den gamle mur, se rester af tilmurede buer og gammelt murværk, som stammer fra det gamle Middelalderbyggeri. Herinde er også nogle indgangsdøre, men de benyttes tilsyneladende sjældent.

På den anden side af Buen er man nu ude i det sidste lille stykke af Via dell'Arco dei Cenci, som snart efter munder ud i Piazza dei Cenci. Buen mangler her den nydelige hvide facade og består istedet for det meste af teglstensmur indtil andensalen. Også Buens karm står her i de rå teglsten. Midt over Buen sidder et stort vindue i rektangulær travertinramme med vandret overligger. Over dette er der på andensalen en lille balkondør bag en fransk altan med et smukt mønstret smedejernsgitter. Til venstre er der heroppe også anbragt et lille vindue. (se foto fra Wikimedia)

På venstre side af Via dell'Arco dei Cenci står det meste af den del af Palazzo Cenci, som også kaldtes Casa Vecchia di Jacopo Cenci eller idag kaldes Casa all'Arco Cenci Tavani (også kaldet Cenci Taviani). Ejendommen her er bygget i 1600-tallet. Facaden har i stueetagen 5 fag med en stor, smuk portal i gadenr. 7. De 2 etager ovenover har hver 6 fag vinduer i enkle rammer med vandrette overliggere på førstesalen.

På gadens højre side er det Palazzetto Cenci's østmur, som rejser sig med 2 fag i 4 etager og samme pudsede facade som på Palæets nordside, der kunne ses fra Via di Santa Maria dei Calderari.

Via dell'Arco dei Cenci ender her mod syd i Piazza dei Cenci, hvorfra gadeforløbet videreføres med Via Beatrice Cenci.

 

 

Se også: KORT over Monte dei Cenci

 

Litteratur om Via dell'Arco dei Cenci:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 18.
Bevilacqua, Mario: Il Monte dei Cenci : una famiglia romana e il suo insediamento urbano tra medioevo ed età barocca. Roma, Gangemi Editore, 1988. (Roma, storia, cultura, immagine, 3).
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1980. ------- side 64, 66.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 28 (før de nyeste fund).
Lombardi, Ferruccio: Le piazze storiche di Roma esistenti e scomparse. Newton & Compton, 2001.
- side 256-257.
Alvaro de Alvariis' photostream på Flickr: Palazzo Cenci.
Info.roma: Via dell'Arco dei Cenci .
La Repubblica.it : Archivio: Nelle dimore dei Cenci guidati da Stendhal sulle orme di Beatrice.
Romasegreta.it: Via Monte de' Cenci.
Romeartlover.it: Monte dei Cenci.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.2.2018 og sidst opdateret d. 14.2.2018