ANNAS ROM GUIDE
Torre di Cencio Frangipane

Ifølge Sergio Delli kan man stadig inde i gården til Kirken Santa Prassede se rester af et middelaldertårn, der muligvis var ejet af familien Frangipane og som i kilderne omtales som Torre dei Frangipane eller Torre di Cencio Frangipane.

Kirken Santa Prassede ligger på Esquilinhøjtoppen Cispius på grunden mellem gaderne Via di Santa Prassede, Via di San Martino ai Monti, Via dei Quattro Cantoni og Via dell'Olmata. Området heromkring udgjorde måske på et tidspunkt en del af familien Frangipane's ejendom og Sergio Delli fortæller, at det var fra dette tårn, at Cencio og Leone Frangipane gjorde udfald for at angribe Pave Gelasius II, som var ved at sige messe i Santa Prassede.

Gelasius II var pave i årene 1118-1119 i den meget turbulente tid, hvor adelsfamilierne i Rom ustandseligt krigedes om magten, mens de barrikarderede sig i deres store befæstede anlæg og beskød hinanden fra de mange fæstningstårne, de havde indrettet rundt omkring i byen.

Gelasius II var af slægten Caetani og valgtes i januar 1118 til pave i stor hemmelighed i et kloster på Palatin, hvor nogle kardinaler havde samlet sig efter Pave Paschalis II's død. Frangipane-familien var arge modstandere af Caetani-familien og støttede i stedet det kejserlige parti, og straks efter pavevalget brød de ind i kirken og trak Gelasius udenfor, hvor de mishandlede ham. Herpå låste de ham inde i et af familiens tårne, men hans tilhængere tog kampen op og fik ham befriet. Gelasius søgte derpå tilflugt i Gaeta, men vendte i maj/juni samme år tilbage til Rom.

Her var han som nævnt ved at holde messe i Kirken Santa Prassede den 21. juli, da den kejservenlige Cencio Frangipane og hans "hær" brød ind i bygningen. Angrebet mislykkedes imidlertid og Paven flygtede til Frankrig, hvor han døde.

Gelasius' efterfølger Pave Calixtus II beordrede, at Frangipane-familien's tårne skulle jævnes med jorden, og et af dem skal også være blevet revet ned, men det lykkedes Leone Frangipane at få ordren ændret, så tårnet ved Santa Prassede kunne blive stående. Ifølge Sergio Delli bruges det idag til privatvolig.

Andre kilder, som omtaler denne historie, mener at messen holdtes i Kirken Santa Maria Nova, hvor Frangipane-familien også havde befæstede tårne. Ganske tæt på Santa Prassede ligger står forøvrigt stadig den dag idag ved Piazza di San Martino ai Monti 2 middelaldertårne, som kaldes Torri dei Capocci.


Litteratur om Torre di Cencio Frangipane:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975
- side 534
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985.
- side 57.
Rendina, Claudio: I Papi, storia e segreti. Newton Compton editori, 5.ed., 1990.
- side 406.

Fotos fra Via del Pozzuolo
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.4.2005 og sidst opdateret d. 4.4.2005