ANNAS ROM GUIDE
Torre del Grillo

Mere om Torre del Grillo:

Torre del Grillo er opført i 1223 og de fleste kilder nævner Conti-familien som bygherre, selvom der er lidt forskellige oplysninger herom, da tårnet i de tidlige år skiftevis ejedes af familierne Carboni og Conti.

Også om arkitekten hersker der nogen tvivl, ifølge traditionen og den indskrift, der er opsat på tårnets mur, skulle han være Marchionne Aretino, altså den Marchionne fra Arezzo, der også har bygget Torre dei Conti og Torre delle Milizie. Tårnene er dog meget forskellige i stil, så ikke alle historikere er overbeviste om, at arkitekten skulle være den samme.

Fæstningstårnet, der er bygget sammen med en beboelsesbygning, idag kaldet Palazzo del Grillo, og via en bue med et par overbyggede etager med en anden bygning på den anden side af pladsen, er ifølge Marco Quercioli opført af Giovanni di Gianquintello, der havde tilnavnet Carbone. Han var også ejer af andre ejendomme i dette område, der dengang kaldtes Campo Carleo og spændte over Trajan's Forum og Augustus' Forum, et bebygget område som forsvandt med anlæggelsen af Via dei Fori Imperiali i 1930'erne.

Ejerskabet af tårnet skiftede herefter til Conti-familien og derpå tilbage til Carboni-familien. I det 17.århundrede, hvor de gamle familiefejder for længst var forbi, overtog familien Del Grillo området og Grev Cosimo Del Grillo lod kronen og indskriftstavlen opsætte i 1675.

Indgangen til tårnet ligger ud mod Salita del Grillo og viser at tårnet oprindeligt har stået mere frit end idag, hvor det er omsluttet af Palazzo del Grillo, der blev bygget i 1700-tallet. Tårnet er opført i røde teglsten med rektangulære vinduer i sten og en krone med konsoller og grifhoveder på hjørnerne. Øverst sidder indskrifterne "Ex Marchione" og "De Grillis".

Det siges, at have været oppe fra dette tårn, at den berygtede Marchese Onofrio del Grillo morede sig med at kaste sten efter de passerende jøder, som han ikke brød sig om.


Litteratur om Torre del Grillo:
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 342.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. Edizione Quasar, 1991.
-kort nr.22.
La Grande Guida dei Rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 106.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I, Monti. del 3: side 164.
Lozzi Bonaventura, M. Antonietta: A piedi nella Roma cristiana. Vol.5: la città medioevale. Edizioni Iter, 1995.
- side 96.
Quercioli, Mauro: Le torri di Roma. Newton Compton editori, 1985
- side 65f.

Kort om Tårnet
Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.4.2006