ANNAS ROM GUIDE
Palazzo Imperiali Borromeo


Esquilinhøjen overfor Kirken Santa Maria Maggiore ligger der på hjørnet af Via Liberiana, der løber langs Kirken, og Via Paolina dette palæ, som i tidens løb har tilhørt mange forskellige adelsfamilier og derfor har båret mange forskellige navne: Palazzo Ciampini, Palazzo Rospigliosi, Palazzo Imperiali, Palazzo Borromeo.

Det er en stor rektangulær bygning i 4 etager med facaden ud til Via Liberiana. Indgangspartiet er let fremhævet og består af en buet portal. Stueetagen og mezzaninen samt husets hjørner fremstår som kvadrer. På andensalen er der en smedejernsbalkon med 2 vinduer på hver side, første- og tredjesalen har hver fem høje vinduer, mens de 4 vinduer i mezzaninen er små og kvadratiske. Det midterste vindue på førstesalen er omgivet af flade søjler, der bærer de svungne konsoller, hvorpå balkonen hviler.

Indenfor er der stadig nogle af de oprindelige kassettelofter fra 1600-tallet. I et kapel tegnet af Aristide Leonori er der et billede af "Maria Mater Misericordiae" i en rigt udsmykket ramme i barokstil. På alteret står 4 statuer af apostlene, de er udført i forgyldt terracotta og fra begyndelsen af 1700-tallet. I et andet rum kan man se en buste af San Luigi (den tilskrives Francois Duquesnoy og menes udført i begyndelsen af det 17.århundrede i terracotta) samt forskellige portrætter.

Huset stammer fra 1600-tallet, da Pave Paul V havde nedrevet den gamle præstebolig Patriarchio Liberiano og på grunden anlagt de nye gader Via Paolina og Via dell'Olmata, og den første ejer var den lærde Giustino Ciampini, som derpå solgte det til familien Rospigliosi. Denne familie anlagde en smuk have til huset og afholdt her store fester, som blev meget omtalte. I Museo di Roma kan man se et maleri af Giovanni Reder (1693-ca,1749), der har malet en fest i parken til Palazzo Rospigliosi. Det er tydeligt, at det var en smuk og flot anlagt park.

Palæet blev derefter købt af Grev Francesco Maria Imperiali Lercaro, som overlod brugsretten til den i 1770 nystiftede Orden "I Missionari Apostolici".

Senere skiftede huset på ny ejer, for da var det Kardinal Vitaliano Borromeo, som lod det anvende af det af ham grundlagte "Istituto degli Esercizi Spirituali".

Da området på Esquilin blev reguleret og nivelleret i slutningen af 1800-tallet, blev niveauet i Via Liberiana sænket 5 meter, således at de omkringliggende bygningers kældre nu stod som stueetager. I denne forbindelse ombyggede Francesco Azzurri den tidligere portal fra 1600-tallet til et vindue med balkon samt indsatte en mezzanin mellem stueetagen og førstesalen.

I forrige århundrede byggede man til og haven blev herved noget reduceret. Nybygningen blev tegnet af Aristide Leonori.

Litteratur om Palazzo Imperiali Borromeo:
Carpaneto, Giorgio: I palazzi di Roma. 3.edizione. Newton Compton editori, 1998.
- side 147.
La Grande Guida dei rioni di Roma. 2.edizione. Newton Compton editori, 2001.
- side 91-92.
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
Rione I, Monti, del 3: side 68-70.

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 28.2.2005 og sidst opdatere d. 2.3.2005