ANNAS ROM GUIDE
Fontana della Madonna dei Monti
Fontænen på Piazza della Madonna dei Monti. cop.Bo Lundin
cop. Bo Lundin

Fontænen på Piazza della Madonna dei Monti er - ligesom Kirken Madonna dei Monti - tegnet af Giacomo della Porta og bygget af Battista Rusconi under Pave Sixtus V i 1588-89. Den består af et stort ottekantet bassin i travertin, der er anbragt på et ligeledes ottekantet podium omgivet af en trappe med 4 trin. Bassinets kant er udsmykket med våbenskjoldene for Pave Sixtus V og for det romerske folk. Midt i bassinet rejser der sig en søjle med en mindre kumme, hvori der ligeledes står en endnu mindre kumme. Vandet vælder ned fra den øverste kumme's kant og fra den mellemste kumme sprøjtes det ud gennem 4 masker, som sidder på dennes kant. Fontænen forsynes af akvædukten Acqua Felice, som Pave Sixtus V beordrede bygget i 1587-89.

Fontænen har navn efter Kirken Madonna dei Monti, der i 1580 blev bygget ved siden af den plads, hvorpå fontænen derpå blev opført. Den kaldes således også Fontana della Piazza della Madonna dei Monti eller Fontana de' Cattacumini, dette sidste efter bygningen Palazzo dei Catecumini, der sammen med Collegio dei Neofiti fra 1634 lå i Via della Madonna dei Monti og husede jødiske kvinder og børn som var ved at blive omvendt til Kristendommen.

Fra starten var fontænens nederste bassin i jordplan i stil med de tidligere middelalderfontæner. I 1680 blev fontænen restaureret under Pave Innocens XI og i 1880 lod Kommunene den renovere. Under restaureringerne er udseendet blevet ændret og herved forsvandt et vase øverst på fontænen, forsynet med Pave Sixtus V's våbenskjold med de tre høje.

Til minde om restaureringen i 1680 lod Roms Kommune, dengang kaldet "Senato romano", opsætte en indskriftsplade på fontænens sokkel med teksten: "Imperat undecimus quarto Innocentius anno - et rediviva fluit facta perennis aqua - S.P.Q.R." ("I det 4.år af Pave Innocens XI's pontifikat - flyder det genoplivede vand konstant (for altid) - Det romerske Senat og Folk"). Og til minde om renoveringen i 1880 opsatte man en anden tavle med teksten: "Facta perennis aqua everso sed squalida fonte - nunc instaurato vivida fonte scatet - S.P.Q.R." (" Vandet løb konstant, men ikke godt i den ødelagte/forfaldne fontæne - nu sprøjter det livligt efter restaureringen - Det romerske Senat og Folk").

Fontænen på Piazza della Madonna dei Monti. cop.Bo Lundin
cop. Bo Lundin

Litteratur og links om Fontana della Madonna dei Monti:
Ankerfeldt, Carl: Slentreture i Rom. Poul Kristensens Forlag, 1984.
- side 98
Delli, Sergio: Le strade di Roma. Newton Compton editori, 1975.
- side 534
Guide Rionali di Roma. Fratelli Palombi Editori, 1973- .
- Rione I Monti, Parte 3: side 52ff.
Pocino, Willy: Le fontane di Roma. Newton & Compton editori, 1996.
- side 198-199.
Rome Art Lover: Piazza alli Monti (engelsk tekst).

Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet før d. 30.10.2004 og sidst opdateret d. 29.8.2011