ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna del Perpetuo Soccorso
i Via Merulana 276/277

(Edicola nr. 506)


På muren i Via Merulana nr.276/277, på det gamle hus midt mellem sidegaderne Via di San Martino ai Monti og Via di San Giovanni Gualberto, sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et maleri af Jomfru Maria fremstillet som Madonna del Perpetuo Soccorso (Den evige hjælps Madonna). Nogle gange omtales dette Madonna-alter også som "Madonna Liberiana/Madonna della Valle".

Maleriet er opsat i førstesals højde i en kraftig marmorramme under et lille vandret metaltag med udskåret kant. Under rammen er der en lille lampe på en smedejernsarm og en blomsterhylde. En glasplade foran gør det ind i mellem vanskeligt at skelne billedets detaljer.

Maleriet, der er et oliemaleri på lærred, malet af en ukendt kunstner, er en kopi af "Madonna del Perpetuo Soccorso", som findes på alteret i den skråt overfor liggende Kirke Sant'Alfonso dei Liguori . Det er opsat til minde om et mirakel i 1867, hvor et sygt barn blev helbredt ved denne Madonna's forbøn, da billedet blev båret rundt i Monti-området i procession. Maleriet stammer således fra slutningen 1800- eller begyndelsen af 1900-tallet.

Madonna del Perpetuo Soccorso hører til den gruppe ikoner, som kaldes "Madonna della Passione", "Lidelsens Madonna", og forestiller Jomfru Maria med Jesus-Barnet mellem 2 engle, som bærer redskaberne fra Jesu lidelseshistorie. Ved dette syn griber Barnet forskrækket sin Moders hænder og bevæger sin fod, således at sandalen falder af og kun bliver hængende i snørebåndet. Billedet beskriver visionen af Jesu lidelse, men også opstandelsen, symboliseret med den gyldne bund og ved måden englene fremviser lidelsesredskaberne. Herved bliver billedets tema: Jesu Lidelse, Død og Opstandelse. Med græske bogstaver angives navnene på de 4 figurer: Jesus Kristus, Gudsmoderen, Ærkeenglen Gabriel (til højre) og Ærkeenglen Michael (til venstre).

Jomfru Maria fremstilles her som en "hodighitria" ("Madonna Odigitria"), "Hende der viser vej til Frelseren", og hun er vor "Soccorso", "Hjælp", som går i forbøn for os hos sin Søn. Stjernen på Madonna's hovedklæde understreger denne centrale funktion.

Maleriet er en af "de kronede Madonna'er" i Rom, idet både Maria og Jesus-Barnet er forsynet med små udskårne metalkroner.


Litteratur om Edicola 506 i Via Merulana 276/277:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton Editori, 2.ed.2003.
- side 676.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010. (A spasso con la storia)
- Volume 1: Rione I - Monti. (2010).
- side 104.
Chi era costui? : foto af edicola.Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.11.2011 og sidst opdateret d. 25.12.2011