ANNAS ROM GUIDE
Ufficio d'Igiene i Via Merulana

I Via Merulana ligger der - ved nr.120 og Viale Manzoni-krydset - et stort, halvt nedrevet hus. Det er det tidligere Ufficio d'Igiene, hvoraf en berydelig del blev revet ned i 1961 på grund af sammenstyrtningsfare.

Bygningen blev opført i 1920'erne og indviet den 27. Oktober 1929, da Roms Viceguvernør Paolo D'Ancora (som var "Vicegovernatore" i perioden 16. September 1927-Januar 1934) under en højtidelighed klippede indvielsessnoren over.

Hovedbygningen i det 6.440 kvadratmeter store område mellem gaderne Via Merulana, Viale Manzoni, Via Ariosto og Via Galilei lå dengang ud mod Via Merulana og bestod af en høj stueetage med et midterparti med store buer båret af høje søjler som indgang. Man kan idag se disse buer tilmurede i de resterende vægge mod gaden og nedrivningen.

Ovenover buerækken var der en lang frise opdelt af stenbalkoner foran høje altandøre. Mellem disse var der halvcirkelformede nicher, hvori der var anbragt nogle firkantede piedestaler med kugler. Disse træk kan stadig ses ud mod Via Merulana (se Google maps og Bing Maps).

Efter en fremspringende, bred frise afsluttedes bygningen med endnu en etage.

Via Merulana: Ufficio d'Igiene

I forbindelse med Hovedbygningen lå også en fløj fra Via Merulana og end af Via Galilei. Det er en noget mere beskeden bygning med okkerfarvet pudset facade med vandret liniemønster, udekorerede friser og vinduer i enkle rammer. Mod Via Merulana ses 5 fag, mod Via Galilei 2 fag i 4 etager, derpå 11 fag i 3 etager og 3 fag i 4 etager, inden vi står overfor endnu en nedrivning, hvor de resterende fag i 3 etager er gennemskåret af skrå støttemure. Det hele har her et meget forsømt præg.

Roms Kommune har da også i 2004 besluttet, at komplekset skal restaureres og delvist genopbygges. Det er meningen, at det derefter skal indrettes til kontorer.

Årsagen til sammenstyrtningsfaren skulle være en følge af bombardementer i 1943.

Da man skred til nedrivelse af dele af komplekset, opførte man i stedet den moderne store bygning, som ligger med en fløj ud til Viale Manzoni og en anden ud til Via Ludovico Ariosto. Den rummer det nye Sundhedshus, Ufficio Igiene e Salute Pubblica. Under byggeriet af dette fandt man på den inde gårdsplads rester af mure med freskomalerier i post-pompejansk stil.

Se 2 fotografier af Ufficio d'Igiene i Archivio Luce: indvielsen og en del af facaden.

 

 

Litteratur om Ufficio d'Igiene i Via Merulana:
I Rioni di Roma : storia, segreti, monumenti, tradizioni, leggende, curiosità / Alberto Manodori, Ludovico Pratesi, Claudia Cerchiai, Mauro Quercioli. Roma : Newton & Compton editori, 2005.
- Volume 3: Trastevere, Borgo, Esquilino, Ludovisi, Sallustiano, Castro Pretorio, Celio, Testaccio, San Saba, Prati.
- side 975-976.

Kort over området
Fotos fra Esquilinturen
Seværdigheder i området
Steder i området
Personer med tilknytning til området
Tilbage til Esquilinturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 17.8.2012 og sidst opdateret d. 21.8.2012