ANNAS ROM GUIDE

Casa del' 500 / 1500-tals Hus

- hjørnet af Via Giulia (nr.82) og Via dei Cimatori -

Se over nr. 78 på Kort over den vestlige del af Campo de' Fiori-Turen

 

Huset på nordhjørnet af Via dei Cimatori og Via Giulia, hvor hovedindgangen findes i nr. 82, er et af områdets gamle bygninger, opført i slutningen af 1400-tallet eller begyndelsen af 1500-tallet og blev på et tidspunkt mellem 1503-1513 af Pave Julius II overdraget til de florentinske tilflytteres lægbroderskab Arciconfraternita dei Fiorentini som erstatning for de ejendomme og jordstykker, som blev eksproprieret til brug ved anlæggelsen af Pavens nye, brede gade Via Giulia.

Det er en stor, firkantet, nærmest lidt fæstningsagtig bygning i 4 høje etager med en trapezformet grundplan med 2 fag mod Via dei Cimatori og 4 fag mod Via Giulia, hvorudtil antallet af vinduer er forskelligt på de forskellige etager. Oprindeligt var facaden bemalet med motiver i clair-obscur-teknik, men disse er desværre senere forsvundet. De fleste af vinduerne er indsat i store travertinbuer, men nogle er i rektangulære rammer. En lodret række af kraftige, grofttilhugne stenkvadre beskytter hushjørnets nederste del, mens smalle gesimser fungerer som etageadskillere. I stueetagens højre side sidder indgangsdøren i en bue, indrammet af kraftige sten, og ovenover denne ses en smuk travertinbalkon med balustrade, båret af kraftige konsoller.

Husets sydmur vender ud mod Via dei Cimatori. De 2 fag på etagerne er udformet som på facaden mod Via Giulia og på sidemuren mod Piazza dell'Oro / Via del Consolato, men i stueetagen ses her kun én åbning: en lille portbue i tilhugne kvadersten under et ganske lille rundt vindue. Portbuen er idag delvist tilmuret og indenfor sidder i stedet et mindre, tilgitret vindue. Hushjørnet er som ovenfor nævnt her i stueetagens højde beskyttet af en række groft tilhugne stenkvadre.

Den nordlige sidefacade med 2-3 fag vender ud mod Piazza dell'Oro, hvor et mindre og tilbagetrukket hus er bygget ud for et gammelt hus i Via del Consolato og op mod nordsiden af Via Giulia nr. 82. (Den lille ejendom tilhørte i 1500-tallet familien Sangaletti. Indgangen er i nr. 3 på Piazza dell´Oro). I siden mod Piazza dell'Oro ses forneden afdækket i murens pudslag en lodret række af teglsten, som viser sig at være fra en flad søjle med lille kapitæl, bærende en teglstensbue. Resten af buen kan ikke ses på grund af tilbygningen, men på gamle tegninger kan man se, at der i hvert fald har været 3 teglstensbuer, altså en slags buegang her i stueetagen.

Litteratur om Casa del' 500 / 1500-tals Hus:
Atlante di Roma Antica : Biografia e ritratti della città / a cura di Andrea Carandini, con Paolo Carafa. - Milano, Mondadori / Electa, 2012.
--- 2 : Tavole e indici. --- Kort 8 og 13.
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori, 1981.
--- Rione V Ponte, Parte 1V / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione. ------- side 28, 30, 33.
Lanciani, Rodolfo: Forma Urbis Romae. 1. Ristampa. Roma, Edizioni Quasar, 1990-2007.
- kort nr. 14 (før de nyeste fund).
Tomei, Piero: L'Architettura a Roma nel Quattrocento. - Roma : Multigrafica Editrice, 1977.
- side 255, 262, 263.
Info.roma.it: Palazzo dell'Arciconfraternita dei Fiorentini.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.3.2022 og sidst opdateret d. 3.5.2022