ANNAS ROM GUIDE
Pilo Albertelli
1907-1944

Pilo Albertelli var født i Parma den 30. September 1907 og tilbragte sin barndom og ungdom her. Efter endt uddannelse kom han til Rom, hvor han blev ansat ved den klassisksproglige gymnasieskole Liceo Classico Regio Umberto I, hvor han underviste i historie og filosofi.

Pilo Albertelli brød sig ikke om den fascistiske udvikling i Italien og deltog i demonstrationer mod denne, hvorfor han i 1928 blev arresteret og interneret i 5 år.

Det fik ham dog ikke til at ændre mening og holdning, og han fortsatte med i Rom at modarbejde styret og efter tyskernes besættelse i 1943 at organisere modstanden mod denne, blandt andet i gruppen "Giustizia e Libertà" ("Retfærdighed og Frihed") og ved fornyelsen af Partito d'Azione.

Den 1. Marts 1944 blev Pilo Albertelli angivet af en stikker og arresteret og udsat for tortur af den berygtede "Banda Koch", et italiensk korps der samarbejdede med tyskerne og på det tidspunkt havde hovedkvarter i Via Principe Amedeo 2 i Pensione Oltremare. Det lykkedes dog ikke disse bødler at få noget ud af Albertelli, som derefter blev flyttet til fængslet Regina Coeli og den 24. Marts skudt sammen med andre 335 fanger under blodbadet i Le Fosse Ardeatine.

Pilo Albertelli æres for sin modstandskamp mod fascismen og nazismen af den Italienske Stat, som efter Krigens ophør gav den afdøde en æresmedalje og navngav hans gamle skole efter ham: Liceo Classico Statale Pilo Albertelli.

I Viale Castrense, lige efter Porta San Giovanni, er der på den Aurelianske Mur opsat en mindeplade for Pilo Albertelli og 9 andre faldne under Anden Verdenskrig. De tilhørte alle den 6.Brigade af Partito d'Azione.


Litteratur om Pilo Albertelli:
Mangianti, Cesare: A testa alta : passeggiate romane, i percorsi della memoria. Roma, MMC Edizioni, 2005-2010. (A spasso conla storia).
- Volume VI. 2010. : side 54-55.
Liceo Classico "Pilo Albertelli" : La storia.
Wikipedia: Pilo Albertelli (italiensk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Årstal og kronologi
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 9.5.2011 og sidst opdateret d. 9.6.2011