ANNAS ROM GUIDE
Kejserinde Faustina (II), den Yngre

Annia Galeria Faustina var gift med Kejser Marcus Aurelius og kejserinde i årene 161-176 efter Kristus.

Faustina var datter af Kejser Antoninus Pius og hans hustru Annia Galeria Faustina = Faustina den Ældre, der var søster til den senere Kejser Marcus Aurelius' fader Marcus Annius Verus.

Før Kejser Hadrian døde havde han sørget for at Faustina var blevet forlovet med den ene af den kommende Kejser Antoninus Pius' adoptivsønner, nemlig den 8-årige Lucius Verus, men da Antoninus Pius blev kejser ændrede han dette og forlovede i 139 i stedet sin datter med sin anden adoptivsøn, hans kones nevø, den senere Kejser Marcus Aurelius.

Faustina og Marcus Aurelius blev gift i 145 og brylluppet blev fejret med stor pragt. Efter at deres første barn blev født året efter, fik det unge par offentlige æresbevisninger, Marcus Aurelius fik del i Antoninus Pius' regeringsmagt og Faustina fik titlen "Augusta" og retten til at præge mønt.

Faustinas ægteskab med Marcus Aurelius var meget lykkeligt og frugtbart, i årenes løb fødte hun i hvert fald 12 børn, måske flere, blandt andre datteren Annia Lucilla, som blev gift med sin faders adoptivbroder og medkejser Lucius Verus, og Lucius Aelius Aurelius Commodus - den senere Kejser Commodus.

Faustina delte sin mands interesse for filosofiske studier og hun fulgte ham på hans rejser til grænserne i det store rige, i soldaterlejrene blev hun hyldet som "Mater Castrorum" ("Hærens moder"). Hun var med ham i østen, da hun som ca. 40-årig døde i 176 i en lille landsby for foden af bjergkæden Taurus.

Byen fik til minde om hende derefter navnet Faustinopolis og Senatet ophøjede hende til gud, ligesom hendes moder før hende. Der blev rejst templer til hendes ære i Rom og i Faustinopolis og man oprettede en ny fond for fattige piger "Puellae Faustinianae".

Trods fortællingerne om hendes og kejserens enestående ægteskab beretter de antikke kilder alligevel om utroskab og hendes forkærlighed for gladiatorer og muligheden for en affære med forræderen Avidius Cassius, som prøvede at overtage magten i østen, men blev myrdet af sine egne tropper. Der gik også en historie om at sønnen Commodus ikke havde Kejser Marcus Aurelius til fader, men var søn af en gemen gladiator. Disse kilder er dog fra en meget senere tid, så man skal nok ikke fæste for meget lid til dem.


Bøger/links om Faustina den Yngre
Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside