ANNAS ROM GUIDE
San Francesco di Paola, helgen

San Francesco di Paola / St. Francis of Paul / Franz von Paula / Den Hellige Frans af Paola, født d.27. marts 1416 i Paola i Calabrien og død den 2. april 1507 i Frankrig. Han fejres den 2.april.

Francesco var søn af det ældre ægtepar Giacomo Alessio og Vienna da Fuscaldo, som i mange år havde bønfaldt San Francesco d'Assisi om at få en arving, og da denne endelig kom til verden blev han opkaldt efter den store Francesco. Kort efter fødslen blev barnet sygt og hans forældre bad igen til San Francesco d'Assisi og drengen kom sig snart. Da Francesco blev 12 år, opfyldte hans forældre det løfte de i deres angst havde aflagt og lod deres søn bringe til Franciskanerklosteret i Paola og her tilbragte han et år af sit liv.

Derefter rejste han med sine forældre på valfart til Assisi, Monte Cassino og Rom og efter hjemkomsten levede han som 15-årig en tid et strengt eneboerliv.

I 1436 sluttede to andre munke sig til ham og fra dette årstal regnes grundlæggelsen af hans orden, som blev rigtigt stiftet i 1454 med et kloster og tilhørende kirke i byen Cosenza som "Ordine dei Minimi" (Mindstebrødrene) også kaldet "Paoliner-Ordenen" eller "Paulanerne", der var en endnu mere beskeden og ydmyg udgave af Franciskaner-Ordenen. Han gav ordenen en skærpet Franciskansk regel og snart stiftedes der klostre for både munke og nonner rundt omkring i Europa.

San Francesco di Paola blev tidligt kendt som en meget hellig mand og man tilskrev ham mange mirakuløse helbredelser. Hans ry bredte sig helt til Frankrig, hvor Kong Louis XI var blevet ramt af en alvorlig sygdom og i håb om helbredelse sendte bud til San Francesco for at få ham til at komme til sig i Frankrig. Francesco var på det tidspunkt næsten 70 år og syntes ikke han var i stand til at foretage sådan en lang rejse og han afslog derfor indbydelsen og gentog sit afslag, da Kong Ferrante (Ferdinand) d'Aragona på Kong Louis' opfordring også bad ham rejse.

Omsider lykkedes det Kong Louis at få Pave Sixtus IV til på det kraftigste at opfordre San Francesco til at begive sig til Frankrig og helgenen tog da afsted den 11.juni 1483 fra Paola i Calabrien i det sydligste Italien til Rom med eskorte fra Kong Ferrante. I Rom blev han modtaget af Paven, hvorefter han fortsatte rejsen med skib og vogn til Tours, hvor den franske kronprins ventede for at føre ham til sin fader.

San Francesco udrettede ikke nogen mirakuløs helbredelse, men det lykkedes ham at få kongen forligt med Gud og han hjalp ham i hans sidste stund, så han døde i fred. Enkedronning Anne af Beaujeu og den unge konge Charles VIII gjorde alt, hvad de kunne for at beholde San Francesco hos dem, selvom denne helst ville være rejst hjem igen. Derfor døde han i Frankrig den 2.april 1507. Han var da 91 år og blev begravet i Plessis-les-Tours, hvor Kong Charles VIII havde ladet bygge et kloster for ham.

San Francesco's rejse er beskrevet i langt digt af Francesco Galeota, som var deltager i turen.

I Rom mindes han i kirken San Francesco di PaolaColle Oppio, han blev helgenkåret i 1519.


Litteratur om San Francesco di Paola:
Escobar, Mario: Le chiese sconosciute di Roma. Newton Compton editori, 1992.
- side 97.
The Penguin Dictionary of Saints. Penguin Books, 1982.
- side 137f.
Reclams Lexikon der Heiligen und der biblischen Gestalten.
- side 205.
I Norsk Katolsk Leksikon: Den hellige Frans av Paola.
I Catholic Encyclopedia: St.Francis of Paula.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Bøger/links om Rom
Fotogalleri
Bykort
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 15.8.2003