ANNAS ROM GUIDE
Madonna del Grappa

Madonna del Grappa, også kærligt kaldet Madonnina (Den lille Madonna) del Grappa, er en statue af Jomfru Maria med Jesus-barnet, som den 4. august 1901 blev velsignet af patriarken af Venezia, Kardinal Giuseppe Sarto, den senere Pave Pius X (1903-1914), da det til statuen tilhørende kapel blev indviet.

Kapellet. kaldet Il Sacello della Madonna del Grappa, ligger på det højeste sted på Monte Grappa, et bjerg i nærheden af byen Bassano del Grappa i Norditalien. (se kort nedenfor)

Til dette kapel valfarter pilgrimme fra Veneto-området nu hvert år i august måned for at fejre deres Madonnina del Grappa. En fest som startede som en religiøs begivenhed, men som idag også har en anden funktion, da man her mindes de to verdenskrige, hvor Monte Grappa ved flere lejligheder var skueplads for slag og tabte menneskeliv. For at mindes disse har den Italienske Stat ladet opføre et stort mausolæum, hvor de faldne soldaters bene hviler i en række "ossarier", "benhuse", mens Sacello della Madonna del Grappa er kommet til at fungere som kapel for denne kirkegård.

Madonna del Grappa-statuen har sin egen historie og forhistorien skal også med: I slutningen af 1800-tallet foreslog de italienske biskopper at vie alle landets højeste bjergtoppe til Kristus Forløseren (Cristo Redentore). Dette foregik ved at rejse et kors på bjergtoppene efterfulgt af en religiøs ceremoni. I Veneto faldt valget på Monte Grappa, men patriarken af Venezia foreslog at man her i stedet rejste et kapel for Jomfru Maria.

Forslaget vandt bifald og der blev bygget et kapel i rød granit fra Monte Grappa. Desværre var denne lokale stenart mindre egnet til at fremstille skulpturer. I stedet fandt man i Lyon en bronzeovertrukket støbejernsstatue af Jomfru Maria med det velsignende Jesusbarn på sin venstre arm, som derpå blev transporteret op på bjergtoppen.

Madonnastatuen blev hurtig en vigtig reference for lokalbefolkningen og senere for de soldater, som kæmpede i de hårde slag på Monte Grappa. Under et af disse skete det den 14. januar 1918, at statuen blev ramt af et fjendtligt bombardement, men det lykkedes de bedrøvede soldater at transportere den i sikkerhed, og efter krigens ophør blev den repareret og atter opsat på bjergtoppen, denne gang i kapellet ved monumentet for krigsofrene.

Madonna del Grappa fremstilles stående: en høj, slank kvinde i en forholdsvis stram klædning, en folderig underdel, der når til hendes fødder, og en kappe, som hun har samlet tæt om kroppen, hvor forkanterne, som falder i bløde folder, nederst åbenbarer kjolen. Madonna er kronet som en Madonna Regina Coeli-type og i højre hånd bærer hun et scepter eller et kors, mens hun på den venstre bøjede arm bærer det velsignende Jesus-Barn, der har et lille kors i den venstre hånd.

I Rom findes der på hjørnet af Palazzo del Grillo et lille "gadealter" med en statue af Madonna del Grappa, opsat af familien di Robilant for Mario Nicolis di Robilant, som var general for den 4. Armé, der i 1918 kæmpede ved Monte Grappa.


View Larger Map


Litteratur om Madonna del Grappa:
La Madonnina del Grappa.
Montegrappa.
Montegrappa.org
Wikipedia: Mount Grappa.
Wikipedia: Sacarario Militare del Monte Grappa.

--- Læs mere om andre Madonna-fremstillinger ----- Se en oversigt over sider om historiske begivenheder ---

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Restauranter
Ordliste
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 1.4.2008 og sidst opdateret d. 6.4.2008