ANNAS ROM GUIDE
Madonna del Buon Consiglio

Madonna del Buon Consiglio er et undergørende Madonna-billede, som oprindeligt blev fundet og dyrket i kirken Santa Maria del Buon Consiglio i byen Genazzano udenfor Rom. Kulten omkring billedet bredtes derefter til området omkring byen og nåede også Rom, hvor det i løbet af 1700-tallet blev meget populært, især i de kirker, som bestyredes af Augustiner-munkene.

BILLEDETS UDSEENDE:

Selve det undergørende billede er ikke ret stort, det er egentlig blot et stykke af en fresko med Jomfru Maria og Jesus-Barnets ansigter. Stilen er af den byzantinske "Theotokos Eleusa"-tradition, hvor Madonna lægger sin kind mod Barnets kind, mens dette med den højre hånd holder om Moderens nakke og hals og med den venstre hager sig fast i hendes bluseudskæring. Man tolker nogle af maleriets træk (nogle ansigtstræk, nogle elementer i barnets frisure: det delvist barberede hoved med den lille lok i nakken, bundet sammen af et bånd, der falder ned over den venstre skulder) som at maleren har haft særligt kendskab til kunsten fra Asien. Farveteknikken er venetiansk og det er beskyttet af et smedejernsgitter.

BILLEDETS HISTORIE findes i flere udgaver:

En fortæller, at billedet på mirakuløs måde dukkede op på muren til Kirken i Genazzano den 25.april 1467 ved vesper-tid foran menigheden, der var fordybet i bøn. Det var Augustiner-munke, der fra 1356 havde passet denne kirke, der oprindelig stammede fra det 10.århundrede. I løbet af 1400-tallet var kirken imidlertid blevet ganske faldefærdig og dette fik en enke, som plejede at komme i kirken og var "terziaria agostiana" (Augustinsk lægsøster), til at donere alle sine ejendele til ombygning af denne. Desværre slog pengene ikke til og arbejdet måtte afbrydes midtvejs til menighedens store utilfredshed.

Et år efter skete imidlertid miraklet: et billede af Jomfru Maria kom på mirakuløs vis til syne på en af kirkevæggene og herefter skete det ene under efter det andet, hvilket fik de troende til at strømme til og med de penge, som de gav til kirken, kunne man genoptage og fuldende byggeriet.

En anden beretter, at dette billede allerede dyrkedes i 1467 i en lille kirke i byen Scutari i Albanien, men på mirakuløs vis nåede til Genazzano som vejviser for 2 albanske familier, som var flygtet fra deres hjemby, da denne blev omringet af tyrkerne.

En tredie fortæller, at billedet blev fjernet fra Scutari af engle, som bragte det til Genazzano.

Kirken i Genazzano blev stadig i 1600-tallet passet af Augustiner-munke og disse lod i 1620 opføre en ny kirkebygning som erstatning for den gamle, der var faldefærdig. Det undergørende billede fik i den nye kirke plads i Cappella della Madonna, hvor Kardinal Girolamo Colonna lod det anbringe i 1630.

Madonna del Buon Consiglio dyrkes stadig i Albanien, selvom det kommunistiske regime i sin tid forbød enhver religionsudøvelse. I Genazzano har tilbedelsen af Madonna del Buon Consiglio fortsat siden billedets fremkomst og blevet officiel ved flere pavelige besøg. I 1630 kom Pave Urban VIII på pilgrimsfærd til Genazzano og den 17.november 1682 lod Pave Innocens XI billedet forsyne med en guldkrone. I 1727 godkendte Pave Benedikt XIII den årlige fest for Madonna del Buon Consiglio den 25.april i Genazzano. I det øvrige Italien ligger festen dagen efter for at undgå sammenfald med festen for San Marco. I 1753 godkendte Pave Benedikt XIV sammenslutningen "La Pia Unione Madre del Buon Consiglio", hvor medlemmerne arbejder for at udbrede dyrkelsen af Madonna del Buon Consiglio.

Tilbedelsen af Madonna del Buon Consiglio har efterhånden bredt sig til store dele af Europa og USA. I 1903 tillod Pave Leo XIII at bønnen til Madonna del Buon Consiglio blev efterfulgt af påkaldelsen af Mater Admirabilis og indsat i Loreto-litaniet.

Madonna del Buon Consiglio kaldtes også tidligere La Madonna del Paradiso og på latin Mater Boni Consilii.

Se hvilke steder du kan finde fremstillinger af Madonna del Buon Consiglio!

Litteratur om Madonna del Buon Consiglio:
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 316f.
Madre del Buon Consiglio, Gennazzano.
Catholic Forum, Patron Saints Index: Our Lady of Good Counsel.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 7.10.2006 og sidst opdateret d. 26.2.2021