ANNAS ROM GUIDE

Edicola med Madonna di Fatima
på hjørnet af Via Merulana og Via Angelo Poliziano

(Edicola nr. 453)


På nordhjørnet af Via Merulana nr.223/224 og Via Angelo Poliziano sidder et af mange små gadealtre, edicole sacre, som Rom er så rig på. Her drejer det sig om et maleri af Jomfru Maria fremstillet som Madonna di Fatima, der ifølge 3 børnehyrder på 7, 9 og 10 år viste sig for dem flere gange i 1917, mens de vogtede deres hjord i nærheden af Cova d'Iria i Portugal i nærheden af den lidt større by Fatima, hvorfra Maria-skikkelsen fik sit navn. På dette alter er Madonna di Fatima fremstillet, mens hun taler med de 3 små hyrder, som knæler og står bjergtagede under det træ, hvori Jomfru Maria har taget plads. I 1930 autoriserede den Katolske Kirke Madonna di Fatima-kulten.

Vi står her overfor et lille relief i glaseret og farvet terracotta, som er opsat på hushjørnet i højde med overkanten af stueetagens vinduer. Over alteret er der et lille, smalt, trekantet tag.

Selve relieffet er indholdt i en rektangulær, smal ramme med buet overkant, og anbragt på en enkel vandret hylde, der er båret af 2 små vandrette "hyldeknægte" uden dekoration.

Relieffet er som sagt koloreret, baggrunden er klar blå, træets stamme brun og bladene øverst i hver side grønne. De indrammer Madonnaskikkelsen, som står i grenkløften med foldede hænder, hvorfra der hænger en rosenkrans med et kors. Hun er iført en hvid kjortel og en lyseblå kappe. Til venstre for træet knæler drengen Francisco Marto. Han er iført blå bukser, lys vest og brune bluseærmer, samt en brun hue. Til højre for træet ligger den ene af småpigerne på knæ, mens den anden står op. Pigerne har henholdsvis brun og grøn nederdel og lysebrunt og hvidt hovedklæde, samt lyse bluser. Foran træet ligger et får fra deres hjord.

Under relieffet er der en plade med en votivindskrift "Per grazia ricevuta" står der øverst: "(Som tak) for modtaget nåde", og nedenunder: "Fam. ..... 1949": "(Fra) familien .... 1949". Den midterste del af teksten kan ikke læses på grund af en metalkasse, som står på den lille hylde og fungerer som strømforsyning til neonrøret i buen omkring alteret.

Alteret stammer altså fra 1949, men kunstnerens navn er ukendt.


Litteratur om Edicola 453 på hjørnet af Via Merulana og Via Angelo Poliziano:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton Editori, 2.ed.2003.
- side 676.
Martini, Maria Cristina: Madonnelle : edicole e immagini sacre sui palazzi di Roma. Roma, MMC Edizioni, 2010. (A spasso con la storia)
- Volume 1: Rione I - Monti. (2010).
- side 105.
Chi era costui? : foto af edicola.
Fotos fra området
Kort over området
Spise og bo i området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 30.11.2011