ANNAS ROM GUIDE
Angelo Colocci
1467-1549

Angelo Colocci var født i Jesi i 1467 (eller måske først i 1474 ifølge nogle kilder). Han studerede i Rom og fulgte med sin onkel Francesco Colocci til Napoli, da denne blev forvist fra Rom sammen med hele sin familie efter et oprør mod pavemagten i 1486.

I Rom havde Angelo Colocci taget del i møderne i Pomponio Leto's Accademia Romana og da han fortsatte sine studier ved hoffet i Napoli, tog han også der kontakt med de humanistiske kredse og blev medlem af Accademia Pontaniana under navnet "Bassus".

Efter et kort ophold i sin hjemby rejste Angelo Colocci atter til Rom i 1491 som udsending fra Jesi. Da Pomponio Leto døde i 1498 arvede Colocci dennes husQuirinalhøjen og heri husede han senere det Collegio Greco, som Pave Leo X lod grundlægge efter opfordring af Giovanni Lascaris.

Da Leo X i 1513 blev Pave, gav han Colocci forskellige hverv ved det kirkelige kancelli og udnævnte ham til apostolsk sekretær. Det gav Colocci mulighed for at erhverve en større ejendom og samme år købte og anlagde han det, der skulle komme til at kaldes Orti Colocciani, en stor og pragtfuld villa, der kunne huse hans store samling af sjældne håndskrifter og mønter, med en have, som han fyldte med statuer og antikke fragmenter. Her mødtes Accademia Coloziana og havde lærde, humanistiske diskussioner og store banketter efter antikkens mønster, som Colocci havde oplevet det tidligere i Accademia Pomponiana.

Colocci var gift med Girolama Bufalini, som døde i 1518 efter en lang sygdom. Herefter helligede Colocci sig religionen og blev præst.

Colocci's ry og indflydelse stoppede dog ikke, i 1523 udnævnte Pave Hadrian VI ham til Guvernør i Ascoli Piceno og fremtiden tegnede lyst, da Rom i 1527 - til indbyggernes store forbavselse og forfærdelse - blev indtaget af de lutheranske lejesoldater, som hærgede, brændte og plyndrede i månedsvis. Herunder ødelagdes Angelo Colocci's villa og de mange værdifulde håndskrifter brændte. Ud over dette blev Colocci to gange taget til fange og måtte frikøbe sig med betydelige summer. Disse oplevelser og tab tog så meget på Colocci, at han ikke havde lyst eller råd til at genbygge ruinen, der henlå således, indtil den blev solgt efter hans død.

Men inden da var Angelo Colocci i 1537 blevet udnævnt til Biskop i Nocera Umbra. Om den sidste del af hans liv ved vi ikke meget, men han døde i Rom i 1549 og efterlod sig - trods de store tab i Orti Colocciani - en større samling af bøger og breve, som idag opbevares i Biblioteca Vaticana.Litteratur om Angelo Colocci:
La Grande Enciclopedia di Roma. A cura di Claudio Rendina. Newton & Compton editori, 2. edizione, 2003.
- side 318.
Guide Rionali di Roma: Rione I, Monti, Parte Quarta, a cura di Liliana Barroero. Roma, . Fratelli Palombi Editori. 1984.
- side 118.
Roma del Rinascimento : a cura di Antonio Pinelli. Editori Laterza, 2001.
- side 221, 238f., 243, 263, 287, 313.
Tagliolini, Alessandro: I giardini di Roma. Newton Compton editori, 2 edizione, 1992.
- side 61, 62.
Comune di Jesi: Angelo Colocci.
The History Channel:  Colocci, Angelo (engelsk tekst).
Wikipedia: Angelo Colocci (engelsk tekst).


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Årstal og kronologi
Bykort
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 22.12.2008 og sidst opdateret d. 11.4.2010