ANNAS ROM GUIDE
Giovanni Cadolini - italiensk politiker og militærmand
1830 - 1917

Giovanni Cadolini var født i Cremona i Norditalien den 24. Oktober 1830, men forlod tidligt sin fødeby og familie for at slutte sig til de revolutionære kræfter, der arbejdede på en samling af Italien.

Han lod sig indrullere i en af de militære enheder kaldet Corpi Volontari Lombardi og deltog blandt andet i et slag i Trentino. Herefter flyttede han til andre militærkorps, i 1849 Guardia Civica i Firenze og senere i Rom under Giacomo Medici.

I en kamp her blev han såret i den ene arm og vendte derefter tilbage til Cremona for senere at studere til ingeniør i Pavia og Genova.

Sine politiske idéer slap han imidlertid ikke og på grund af disse blev han i 1852 arresteret af det østrigske politi. Det lykkedes ham dog at undslippe og flygte tilbage til Genova.

I 1859 kæmpede han igen under Giacomo Medici som alpejæger. I disse og følgende kampe udmærkede han sig således, at han endte med at blive udnævnt til major.

I 1862 knyttede Cadolini sig til Garibaldi's hær, hvor han blev Løjtnant og atter kæmpede mod østrigerne i 1866.

I 1867 deltog Cadolini i Garibaldi's march modi Rom , men da han savnede tilslutning fra romerne, afsluttede han sin militære karriere.

Sine politiske idéer slap han imidlertid heller ikke denne gang og han blev nu medlem af Deputeretkammeret, finansminister i 1892 og senator i 1902.

Giovanni Cadolini døde den 8. Juni 1917 i Palazzo Guglielmi i Rom. Her er der på muren ud mod Via Paganica opsat en mindepade for ham.


Litteratur og links om Giovanni Cadolini:
Chi era costui? : Giovanni Cadolini.
Senato della Repubblica: Scheda Senatore: Cadolini Giovanni.
Treccani.it: Cadolini, Giovanni.
Wikipedia (italiensk tekst): Giovanni Cadolini.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 31.8.2015