ANNAS ROM GUIDE

Torquato Tasso's epos Gerusalemme Liberata

1544-1595

Gerusalemme Liberata blev påbegyndt af Torquato Tasso da han var 15 år gammel, men først udgivet langt senere, i 1581 i en periode i Tasso's liv, hvor han var ramt af psykisk sygdom.

Carl Johan Elmquist (se litt.note forneden) skriver om Gerusalemme Liberata: "Mens Ariostos fortælling bevægede sig i de mest overraskende spring, følger Tasso så vidt muligt den lige linie..... Tassos nærmeste forbilleder var Homer og især Vergil. Overnaturlige elementer forekommer i rigt mål i begge digte, men hos Tasso er de af en sådan art, at de kan tolkes som rene symboler.... Tasso har valgt et så forholdsvis godt belyst historisk stof som det første korstog (1097-99). Han tager sig visse poetiske friheder i behandlingen af det, men føler sig dog i de store linjer bundet af kendsgerningerne."

Den lille Salmonsen (se litt.note forneden) skriver: "Hans indsats i Verdenslitteraturen er det store kunstepos "La Gerusalemme Liberata", i hvilket han ville forherlige Gottfred af Bouillons bedrifter og korsfarernes religiøse begejstring, men hvor de elegisk-erotiske episoder er de mest vellykkede."

Handlingen i Gerusalemme Liberata:

Hærføreren Godfred af Bouillon (på italiensk: Goffredo di Buglione) er i vinterkvarter i Libanon i det 6. år af 1. Korstog, da Ærkeenglen Gabriel viser sig for ham og opfordrer ham til at lede hæren i det endelige slag om Jerusalem. De kristne riddere følger ham derpå som deres leder.

En arabisk kriger udfordrer Tancredi til duel, hvor det skal bestemmes, hvem af modstanderne der skal vinde krigen. Duellen udsættes, da dagen går på hæld, men om natten rejser djævlene sig og bliver enige om at hjælpe araberne. Troldkvinden Armida lader som om hun er en prinsesse fra Sparta og lokker Tancredi og de øvrige kristne helte ind i et forhekset slot, hvorfra de ikke kan undslippe.

Dagen for duellen oprinder. Tancredi er forsvundet, så en anden korsridder må træde til i hans sted, men han får hjælp i kampen af en engel. Imens hjælper djævlene araberne og får duellen til at gå over i en større kamp, hvor korsridderne er på nippet til at tabe, da de får hjælp at deres kammerater, som det er lykkedes Rinaldo at befri. Nu vender kamplykken og de kristne ender med at vinde slaget.

Godfred beordrer nu sine folk at bygge et tårn for at belejre Jerusalem, men om natten sætter Argante og Clorinda ild til tårnet. Senere dør Clorinda i en duel, dræbt af Tancredi, som er forelsket i hende, men ikke kunne genkende hende i rustning.

Tancredi er ulykkelig og tænker på at begå selvmord, da Clorinda viser sig for ham i en drøm og får ham til at ændre mening.

Nu forhekser troldmanden Ismeo den nærliggende skov, så korsridderne ikke kan få træ til at bygge deres tårn. Kun Rinaldo er i stand til at bryde forbandelsen, men han er blevet taget til fange af troldkvinden Armida, som bruger alle sine kunstner og kvindelige kneb for at holde ham fangen. Godfred sender 2 krigere ud for at finde Rinaldo og til slut lykkes det dem at befri ham. Han får nu bugt med den forheksede skov og korsridderne kan omsider belejre og derpå erobre Jerusalem, hvor Godred så kan plante det kristne flag på bymuren.

Personer i Gerusalemme Liberata:

Aladino - konge blandt korsidderne.

Argante - er den dristigste og grusomste af hedningerne.

Armida - en underskøn troldkvinde, som narrer flere af korsridderne med sig. Også Tancred bliver narret i hendes garn på et senere tidspunkt. Til sidst bliver også Rinaldo indfanget, da han befrier de øvrige krigere. Armida forelsker sig nu i ham.

Clorinda - hedensk krigerske, som Tancredi en kort stund ser drikke af en kilde og derefter er ulykkeligt forelsket i. Under en sidste kamp dræbes hun af Tancredi, som ikke har genkendt hende på grund af hendes rustning.

Erminia - en ung saracensk pige, som er kyndig i brugen af lægende urter. Hun heler Argantes sår, men da hun har tabt sit hjerte til Tancredi, ønsker hun at gøre ham den samme tjeneste ... , låner Clorindas rustning og opsøger Tancredi i den kristne lejr, hvor vagtsoldaterne får øje på hende og hun må tage flugten.

Goffredo di Buglione (Godefroy/Gottfred/Godfred af Bouillon)(er en historisk person) - vælges som korsriddernes anfører i kampen for at befri Jerusalem fra det hedenske herredømme.

Ismeo - troldmand

Rinaldo - dræber i tvekamp en anden korsridder, som havde krænket hans ære, og bliver derfor sendt væk. Han befrier senere de krigere, som Armida har forhekset til at blive hos sig, men bliver selv forhekset og taget til fange af troldkvinden, som nu forelsker sig i ham.

Tancredi (Tancred)(er en historisk person) - lider af ulykkelig kærlighed til den hedenske krigerske Clorinda, efter at han en kort stund har set hende slukke sin tørst ed en kilde. Senere, da Tancred får nys om at Clorinda er set i lejren, rider han trods sine sår ud for at søge efter den elskede, men farer vild og havner i Armidas slot, hvor han ved troddomskunst bliver holdt som fange. I en senere kamp dræber Tancredi sin elskede Clorinda, som han ikke har genkendt på grund af hendes rustning. Han vil nu tage sit eget liv, men forhindres af en drøm.

Litteratur om Torquato Tasso's epos Gerusalemme Liberata:
Elmquist, Carl Johan: Italiens Litteratur. - København : Gad, 1975.
- side 137-144.
Den Lille Salmonsen / redigeret af A.W. Marke og Palle Raunkjær. København : Schultz, 1940. Bind XI: sol-ts.
- side 499-500.
Wikipedia (engelsk tekst): Jerusalem Devildered.
Wikipedia (italiensk tekst): Gerusalemme Liberata.
Wikipedia (tysk tekst): Das befreite Jerusalem.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 3.9.2012