ANNAS ROM GUIDE

Santa Maria della Quercia

Santa Maria della Quercia - Madonna i egetræet - er et gammelt maleri af Jomfru Maria med Jesus-Barnet, som idag findes som altertavle på højalteret i den lille kirke Santa Maria della Quercia i Rom.

Piazza della Quercia. foto cop.: Leif Larsson
Maleri på muren på Piazza della Quercia. - foto cop.: Leif Larsson

Billedet stammer oprindelig fra byen Viterbo, ca. 100 km nord for Rom. Herfra medbragte tilflyttende heste- og kvæghandlere deres hjembys kult af netop "Madonna della Quercia", et billede af Madonna med Barnet som ifølge den tilknyttede histore var blevet malet i 1417 på en tagsten og ophængt af bestilleren, en vis Mastro Battista Magnano Iuzzante, på stammen af et egetræ, som stod i hans vingård ved landevejen, der førte til Bagnaia og hvor de rejsende ofte udsattes for røverier.

I løbet af de næste 50 år spredtes rygtet om det smukke Madonna-billede langsomt, og da et voldsomt pestangreb brød ud i 1467 samlede en stor menneskemængde sig ved Madonna della Quercia for at bede om hjælp. Kort tid efter hørte epidemien op og efterhånden opførtes både et kapel og en kirke på stedet og flere og flere kom til og tilbad netop dette Madonna-billede.

Mange folk i og omkring Viterbo beskæftigede sig med opdræt af og handel med heste og kvæg. En del af disse kvæghandlere og -slagtere bragte også deres dyr til Roms markeder, hvor der var god afsætning på kødet. Med tiden slog også mange af disse handlere og mellemmænd sig ned i Rom og med sig bragte de deres lokale dyrkelse af Madonna della Quercia i Viterbo.

Omkring 1523 flyttede slagterlauget i Rom, som først kaldtes Compagnia dei Macellari og senere Università dei Macellai, ind i den gamle Kirke San Niccolò de Curte og i 1532 godkendte Pave Clemens VII oprettelsen af et lægbroderskab af slagtere kaldet Confraternita di Santa Maria della Quercia dei Macellai og godkendte på denne måde, at Kirken nu var viet til Viterbo-tilflytternes og slagternes Madonna. Kirken fik således et nyt navn, nemlig: Santa Maria della Quercia dei Macellai.

Til Kirken i Rom flyttedes det oprindelige Maria-billede fra Viterbo og det står nu - dog vistnok kun som en kopi - på Højalteret. Slagterbroderskabet besluttede at gøre det til deres eget emblem ved at få fremstillet et maleri af Madonna med Barnet siddende i kronen af et egetræ og med 2 dyr ved træets rod, en okse og et vædder. Dyrene ses dårligt på de billeder, som stadig sidder på murene af Broderskabets huse, både på Piazza della Quercia og i sidegaderne.

 

----- Se Liste over Madonna-typer ------

 

Litteratur om Santa Maria della Quercia :
Guide Rionali di Roma. - Roma : Fratelli Palombi Editori.
--- Rione VII Regola, Parte II / a cura di Carlo Pietrangeli. - 3. edizione, 1984. ----- side 114.
Hülsen, Christian: Le Chiese di Roma nel Medio Evo / di Christian Hülsen. Firenze, Olschki, 1927. (Internetudgave - også på engelsk!)
- side 395.
Pocino, Willy: Le confraternite romane. Roma, Edilazio, 1. edizione, 2000.
- side 102-103.
Rendina, Claudio: Le chiese di Roma. - Roma : Newton Compton Editori, 2007. (Tradizioni italiane, 62).
- side 213.
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 13. Itinerario, 1998.
- side 2-5.
Katalog der Mariengnadenbilder. - Heiderberg Universitet.
- side 113.

Roman Churches / Churches of Rome Wiki: Santa Maria della Quercia.

Kort over området
Seværdigheder i området
Steder i området
Fotos fra området
Personer fra området
Bøger og links om området
Tilbage til byturen
Andre turforslag
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 26.10.2021 og sidst opdateret d. 31.10.2021