ANNAS ROM GUIDE
Madonna de noantri

"Madonna de noantri", "Vores egen Madonna", kalder trasteverinerne (beboerne i Trastevere-kvarteret) kærligt den Madonna-statue, som er blevet bydelens beskytter og elsket og æret af alle.

Madonna de noantri i modsætning til "de andres" Madonna-statuer, der sikkert er smukke og gode for "de andre", som ikke er så heldige at bo i Trastevere og være under "vores egen Madonna's" beskyttelse.

Egentlig har denne statue af Jomfru Maria, som til daglig står i Kirken Sant'Agata i Via della Lungaretta, også et andet navn: Madonna Fiumarola ("Madonna fra floden") og dette navn skyldes dens særlige historie:

Det fortælles, at der i 1535 var et forfærdeligt uvejr, som rasede over området omkring Tiberens munding. Da uvejret var ovre, fandt nogle sømænd en træstatue i floden ud for Fiumicino. De tog den op og så, at det var en statue af Jomfru Maria, og de bragte den derfor ind til byen, hvor de overlod den til Karmeliter-munkene ved Kirken San Crisogono i Trastevere.

I begyndelsen af 1600-tallet lod Kardinal Scipione Borghese bygge et særligt kapel, hvor Madonna Fiumarola blev opstillet. I 1890 blev denne bygning imidlertid revet ned, da Viale Trastevere (dengang kaldet Viale del Re) skulle anlægges. I nogen tid herefter "boede" Madonna Fiumarola i Kirken San Giovanni dei Genovesi, indtil hun "flyttede" over i Kirken Sant'Agata, hvor hun stadig befinder sig til daglig.

Karmeliterne betragtede ud fra måden, på hvilken statuen var udstyret og bemalet, denne som en Madonna del Carmelo (Jomfru Maria af Karmels Bjerg, også kaldet Madonna del Carmine) og ærede den særlig i denne egenskab. Det er derfor også på festdagen for Madonna del Carmine, at Madonna de noantri fejres den 16. Juli. Dog er vores egen Madonna's fest meget pragtfuldere og længere end festen for Madonna del Carmine, der blot varer en enkelt dag. Festa de noantri varer i 14 dage i Juli måned og indeholder flere processioner med Madonna-statuen i bydelens gader og kirker samt folkelige fornøjelser, såsom tivoli, markedsgøgl og boder med legetøj og mundgodt. Og endelig slutter denne store, folkelige fest med et festfyrværkeri fra Aventin den sidste aften.

Litteratur om Madonna de noantri:
Romeartlover: http://www.romeartlover.it/Noantri.html.
RomaSPQR: La festa de Noantri.


Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 13.3.2006