ANNAS ROM GUIDE
Madonna dell'Archetto

Madonna dell'Archetto er navnet på et undergørende Madonna-billede, som sidder i et lille kapel i en gyde ud til Via di San Marcello.

På billedet er Jomfru Maria afbilledet alene, i 1/2 buste med hovedet let bøjet mod tilskuerens venstre side. Hun er iklædt en blå dragt med et hvidt halsklæde og et blåt slør med hvidt for. Hun vender ansigtet ud mod beskueren, som hun betragter med et kærligt og beskyttende, sørgmodigt og måske lidt spørgende blik, der opfordrer til samtale og betroelse.

Denne fremstillingsmåde stammer fra den Madonna-type, der kaldes "Madonna della Pietà" ("Mater Pietatis"), der beskrives således: "Madonna alene, i meditativ/eftertænksom og smertelig/ulykkelig attitude".

Billedets historie er som følger:

I 1690 malede Domenico Maria Muratori et lille portræt af Jomfru Maria, som sidder med hovedet let bøjet og ser ud mod beskueren. Maleriets titel var "Causa nostrae laetitiae" ("Årsag til vores glæde") og det var en gengivelse af et maleri, som fandtes i Monastero delle Cappuccine "Barberine". Maleriet var bestilt af Alessandra Mellini Mutti Papazzurri Savorelli, der lod det indsætte i en ramme i form af et lille gadealter, der blev opsat på muren til Palazzo Casali under en lille bue, en "archetto", mellem dette hus og nabohuset. Buen havde givet navn til den lille gyde, hvori billedet sad, Vicolo dell'Archetto, der dengang forbandt parallelgaderne Via di San Marcello og Via dell'Archetto, og buen kom også til at give navn til maleriet.

Billedet hang her i en række år og familien Papazzurri Savorelli sørgede i 1751 for at lade rammen restaurere af billedhuggerne Cinzio Ferrari og G.B. Grassi.

I 1796 var Rom "hjemsøgt" af en række mirakler, hvor Madonna-billeder bevægede øjnene og herpå fulgte flere mirakuløse helbredelser. Også Madonna dell'Archetto bevægede ved denne lejlighed som det første billede øjnene den 9. Juli 1796 og blev derefter betragtet som et undergørende billede. En kirkelig undersøgelseskommission blev nedsat og konkluderede i 1797, at miraklet var ægte nok og at det var legalt at tilbede det.

Tilstrømningen til det undergørende billede blev nu meget stor og mange votivgaver - ofte af sølv eller andre kostbarheder - fra folk, der var blevet helbredt ved Madonna dell'Archetto's hjælp, blev ophængt overalt rundt om billedet. I begyndelsen af 1800-tallet fandt man det derfor nødvendigt at opsætte 2 jernporte på hver side af alteret for at forhindre tyverier af det ophængte.

På denne måde spærredes gyden af for gennemgang og i det rum, der herved var opstået under buen, indrettedes der i 1851 et rigtigt lille kapel til billedet.

I 1946 kronedes Madonna dell'Archetto med et diadem i guld og ædelsten tegnet af maleren Corrado Mezzana.

Madonna dell'Archetto fejres den 13. Juli eller den anden søndag i Juli måned.

Andre gengivelser af Madonna dell'Archetto kan ses i:
Via Mario dei Fiori nr.85,
Via dell'Arco dei Banchi,
På Piazza di Trevi på hjørnet af Via del Lavatore og Via della Stamperia

Litteratur om Madonna dell'Archetto:
Per le vie di Roma. Le edicole sacre. A cura di Luisa Cardilli. Bonsignori Editore, 2000.
- side 316, 320.
Roma Sacra. Elio de Rosa editore, 1995. Nr.4.
- side 29ff.

Turforslag
Steder
Seværdigheder
Personer
Fotogalleri
Bykort
Årstal
Ordliste
Søg i Annas Rom Guide
Hovedside
cop.Anne-Birgitte Larsson - sidst opdateret 13.3.2006